"CODA", "Силата на кучето", Дюн", "Енканто" и другите с Оскари

Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ връчва 94-ите награди "Оскар", като за първи път от две години церемонията се състои в обичайния си дом - "Долби Тиътър" в Лос Анджелис. Тя се предава на живо по телевизия Ей Би Си от 20 часа местно време (03 часа българско време днес).

Червеният килим отново беше разстлан пред "Долби Тиътър". Шоуто възвръща пълния си блясък, но при спазване на санитарни мерки срещу пандемията от Ковид-19.

След като от 2019 г. досега нямаше водещ, тази нощ спектакъла за първи път водят три дами - комедийните звезди Ейми Шумър, Реджина Хол и Уанда Сайкс.

Присъстващите на 94-та церемония за връчване на наградите "Оскар" бяха помолени да запазят минута мълчание в чест на Украйна, предаде Франс прес.

През това време на екрани в "Долби тиътър" се излъчваха призиви за изпращане на помощи, като се изброяваха основните нужди на украинците - "храна", "медицински грижи",  "одеяла".

"Молим ви да помогнете на Украйна с всички възможни средства", гласеше един от апелите.

"CODA" спечели мечтания Оскар за най-добър филм в неделя вечер. Филмът по сценарий и режисиран от Сиан Хедер рРазказва историята на младо момиче, изиграно от Емилия Джоунс, която е единственият чуващ човек в семейство глухи.

Филмът получи три номинации на 94-ите награди на Оскар. Трой Коцур, който играе ролята на бащата на Джоунс във филма, влезе в историята на Оскарите, като взе Оскар за най-добра поддържаща мъжка роля.

Филмът спечели и наградата SAG за изключително представяне на актьорски състав във филм.

Джесика Частейн спечели "Оскар" за най-добра актриса за ролята си в "Очите на Тами Фей". В речта си тя засегне самоубийството, особено в рамките на LGBTQ+ общността и безнадеждността, която толкова много изпитват.

"В моменти като този си мисля за Тами и съм вдъхновена от нейните радикални любовни действия", каза Частейн. "Тази вечер говорихме много за любовта. Вдъхновена съм от нейното състрадание и го виждам като водещ принцип."

Покойната Тами Фей Бейкър, която Частейн изобрази, беше изявен активист за LGBTQ+ общността.

Частейн отбеляза, че всички искаме да бъдем приети за тези, "които сме“, "които обичаме" и "да живеем живот без страх от насилие или терор".

"За всеки от вас, който всъщност се чувства безнадежден или сам, просто искам да знаете, че сте безусловно обичани заради уникалността, която сте вие", каза Частейн.

Уил Смит спечели първата си награда Оскар в неделя вечерта и по време на речта си поднесе извиненията си на Академията и други за инцидента по-рано, при който актьорът изглежда удари водещия Крис Рок.

Той със сълзи прие наградата за ролята си на Ричард Уилямс, бащата на Винъс и Серина Уилямс, във филма "Крал Ричард". Смит каза, че Уилямс "е бил яростен защитник на семейството си".

Смит каза: "Знам, че трябва да правим това, което правим ние, трябва да можеш да понасяш злословието и да караш хората да говорят на хората за теб. В този бизнес трябва да имаш хора, които не те уважават. И трябва да се усмихваш и да се преструваш, че е добре.“

Смит благодари на легендите на тениса и тяхното семейство и завърши с думите, че се надява Академията да го приветства отново.

Режисьорът на „Силата на кучето“ Джейн Кемпион е носител на Оскар. Кампион спечели наградата за най-добър режисьор, като стана третата жена, спечелила наградата.

Миналия месец Кемпион влезе в историята, когато стана първата жена, номинирана два пъти в категорията.

Първата й номинация е за филма от 1993 г. "Пианото". Същата година тя печели Оскар за най-добър сценарий за същия филм.

Актрисата Ариана ДеБоуз спечели първия си "Оскар" за поддържащата си роля като Анита в режисирания от Стивън Спилбърг римейк на класическия мюзикъл "Уестсайдска история", предаде Ройтерс.

Относително нова в игралното кино, 31-годишната ДеБоуз печели всеобщо признание за жизненото си превъплъщение в образа на Анита, откровена пуерториканка, която демонстрира таланта си да пее и танцува в песента "America".

Изпълнението й в "Уестсайдска история" донесе на Ариана ДеБоуз редица отличия, сред които "Златен глобус", награда на Гилдията на филмовите актьори, БАФТА.

"Това беше лятото на живота ми и съм привилегирована и благодарна, че го прекарах с всички вас", заяви ДеБоуз, приемайки наградата си.

Актрисата, позовавайки се на принадлежността си към афро-латиноамериканската и хомосексуалната общност, заяви, че наградата й показва, че "тук наистина има място за нас" - препратка към песен от "Уестсайдска история".

Родената в Северна Каролина Ариана ДеБоуз е учила танци и е имала роли в бродуейски постановки, сред които "Хамилтън" и "Лято", преди да се появи в телевизионния мюзикъл на Нетфликс "Балът".

"Аз съм Америка", казва тя пред списание "Аут" през ноември 2021 г. "И съм почти член на почти всяка маргинализирана общност."

Това е вторият път, в който ролята на Анита носи на изпълнителката си наградата за най-добра актриса в поддържаща актриса. През 1962 г. Рита Морено става първата латиноамериканска актриса, удостоена с "Оскар" за изпълнението си в оригиналния филм "Уестсайдска история". 90-годишната Морено участва и в римейка на Стивън Спилбърг в ролята на собственичката на аптека Валентина - нов персонаж, написан специално за нея.

Ариана ДеБоуз беше номинирана в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля заедно с Джеси Бъкли  за "Непознатата дъщеря", Джуди Денч за "Белфаст", Кирстен Дънст за "Силата на кучето" и Онжаню Елис за "Методът Уилямс". 

"CODA: Дете на глухи родители" е с "Оскар" за най-добър адаптиран сценарий. Режисьорката Шан Хедър благодари на общностите на глухите, че "бяха моите учители".

Актьорът Трой Коцур, който е глух по рождение, печели "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля за изпълнението си във филма "CODA: Дете на глухи родители".

"Енканто" е носителят на награда "Оскар" за най-добра анимация

Продукцията донесе четвъртата награда в тази категория за "Дисни" след "Замръзналото кралство" през 2013 г., "Героичната шесторка" през 2014 г. и "Зоотопия" през 2016 г.

"Енканто" се конкурираше с "Бягство", "Лятното приключение на Лука", "Рая и последният дракон" и "Моето семейство срещу машините".

Фантастиката "Дюн" на френско-канадският режисьор Дени Вилньов получи четири награди "Оскар" в технически категории, съобщиха световните агенции.

Японският филм "Карай колата ми" спечели награда "Оскар" за най-добър международен филм, съобщи Асошиейтед прес.

Продукцията на режисьора Рюсуке Хамагучи по разказ на Харуки Мураками е номинирана също в категориите за сценария и за най-добър филм.

За пети път филм от Япония печели наградата на Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ за най-добър международен филм. "Карай колата ми" надви в конкуренция с "Бягство", Дания, "Божията ръка", Италия, "Най-лошата личност на света", Норвегия и "Лунана: Як в класната стая", Бутан.

Кенет Брана спечели награда "Оскар" за оригинален сценарий за "Белфаст". Сър Кенет, който наскоро се възстанови от Ковид-19, каза от сцената на "Долби тиътър", че автобиографичният му филм "Белфаст" е за "търсенето на радост и надежда пред лицето на насилието".

Някои от победителите тази година бяха обявени преди самата церемония. "Дюн" спечели награди за най-добър звук, най-добър монтаж, най-добра партитура и най-добър дизайн на продукцията. Преди същинската церемония бяха обявени също победителите и в следните категории:

Най-добър късометражен документален филм - "Кралицата на баскетбола";

Най-добър анимационен късометражен филм - "Чистачката на предното стъкло";

Най-добър късометражен филм - "Дългото сбогуване";

Най-добър грим и прическа – "Очите на Тами Фей".

Тази година за първи път победители в няколко категории се обявяват преди церемонията. Нововъведението беше разкритикувано от режисьорите Стивън Спилбърг, Джейн Кемпиън, Дени Вилньов, както и от актрисите Джесика Частейн и Пенелопе Крус.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини