Родолюбиви българи подеха инициатива за съживяване на читалището в Брягово

Българското неделно училище  „Св. Иван Рилски“ в град Питърбъро* и група за народни танци „Чуждоземци“ подемат благородната инициатива за възстановяване на седалките в залата на читалище „Развитие“, село Брягово. В обръщението си към своите съмишленици те казват: „…Съдбата на българските читалища съвсем не е лека. Често те са крайно недостатъчно финансирани, разполагат с оскъдни ресурси и персонал. А имат голям потенциал за развитие и разпространение на култура – това, от което имаме огромна нужда днес…“

За съдбата на читалище „Развитие“ научават наши сънародници, които идват на разходка до село Брягово. Председателят на читалището Лозка Борисова ги запознава с историята на селото, читалището и църквата.  Разказва им, че повече от 35 години в читалището не е правен ремонт  и за благотворителните инициативи за набиране на средства – представления, работилници, концерт с деца, които летуват в селото.

Новината за инициативата дойде в навечерието на 1 март – Деня на самодееца. Лозка Борисова е трогната от жеста и се надява той да увлече и други бряговци, пръснати по света, но желаещи да помогнат за връщането към живота на този културен център.

Теодора Кирякова

* Питърбъро (Питърборо) е административен център на самоуправляваща се община в графство Кеймбриджшър.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини