Първомаец спечели наградата на публиката за най-добро домашно вино в Златоград

Изображение 1 от 3

    Първомаецът Янко Янков спечели наградата на публиката за най-добро домашно вино на традиционния конкурс „Трифониада“ в Златоград.

    Рекорден брой - 47 винопроизводители събра 13-тото поредно издание на празника. Той се проведе в Стария град при спазване на всички мерки в условията на пандемия. Освен дегустация на вълшебната напитка,  за присъстващите имаше  безплатни отбрани мезета и много веселие с участието на местните фолклорни групи и вечерна програма. А бог Дионис черпеше с вино публиката. По традиция беше изпълнен ритуалът за зарязване на лозите. За да оцени вината беше повикан специалист енолог.
    Янко Янков се представи с вино сепаж от Мерло, Каберне и Сира, отлежало три месеца в дъбово буре. Съпругата на Янко - Таня - беше неотлъчно до него и  го подкрепяше през цялото време. Двамата се бяха подготвили не само с вино, но и с домашно приготвени сланина и мезета, които също бяха високо оценени от опитващите.

    „Щастлив съм – сподели любимецът на публиката -  Нали знаете, че най-добрата оценка е оценката на публиката.

    За Трифониада 2022 научава от приятели, които почти на шега му предлагат да се включи. И така – без особени очаквания – тръгват към Златоград . Получената оценка е колкото неочаквана, толкова и сладка и гарнирана с грамота и печено прасенце.

    Най-висока оценка от енолог получиха червеното вино  на Митко Чакалов от Хасково и бялото на Ангел Пенев от Димитровград.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини