Годината за село Виница завършва с поставянето на нов купол на камбанарията

С поставянето на новия купол на камбанарията на църквата бе поставена точка и на една успешна за селото година. От жителите и най-вече от земеделските производители са събрани около 8000 лв. дарения. С тях храмът е пребоядисан отвън, освежен е, дворът е озеленен, куполът блести, а в близост до него е изградена специална стойка, на която да бъде поставено гнездото на щъркелите, които обичайно летуват там.

Само за месец бяха приключени няколко важни за Виница проекта. След няколко докладни от кмета Георги Русев, с помощта на община Първомай, е почистен пътят, който свързва селото с града. Събрана е натрупалата се кал и е премахната растителността, която превземаше асфалта.

Изградена е и площадка за стрийтфитнес, на стойност 9400 лв. – проект, който е финансиран от Програмата за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. Русев е особено е щастлив, че е успял навреме да поръча съоръженията, преди инфлацията да направи проектът евтин, а уредите твърде скъпи.

През годината със собствени средства и доброволен труд е почистен гробищният парк, а със средства от инвестиционната програма на общината са асфалтирани участъци от проблемна улица.

На 2 юни бе възстановена традицията да се отдава почит към загиналите във войните виничанци. Най-голямата гордост за кмета обаче е възстановената след 50 години традиция на селския събор.  На 20 август селото „живна“, събра пръснатите по света земляци, които извиха дълго хоро.

Селото съвсем не е от образцовите и има още много проблеми за решаване – водопроводът не е подменян с десетилетия, макар да има проект. Тротоарите и улиците са разбити. А детската градина по-скоро трябва да бъде построена, отколкото да бъде ремонтирана. За нея има отпуснати 520 000 лв., върви се по процедура за извършване на дейностите.

В края на 2021 година, кметът Георги Русев се чувства удовлетворен от свършеното, но знае, че има много работа.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини