Свекърва и снаха източиха пристанище. Преглед на националния печат

24 часа": Вдигат пенсиите на 41 900 души

 800 лв. да стане таванът за пенсиите, отпуснати до края на тази година, обсъждат експерти на финансовото и социалното министерство. Сега той е 700 лв. и от това са ощетени общо 41 900 души. При част от тях реалната пенсия трябва да надхвърля 800 лв., така че те ще бъдат ограничени.

„Труд": 1000 лв. необлагаеми, 20% данък за богатите

1000 лв. необлагаем минимум и 20% данък за богатите. Драстичната реформа предлагат икономисти в доклад, изготвен по заръка на Георги Първанов. Дни след енергийните престрелки с премиера Борисов президентът нанася втори удар, призовавайки новото правителство да приеме спешно антикризисен план. И критикува кабинета "Станишев" за разхищения. Година след настъпването на кризата България още няма икономически план, който не само да извади страната от рецесията, но и да гарантира развитие. За първи път комплексни антикризисни мерки се посочват в четвъртия Доклад за президента. Научният труд е дело на експерти, основно от икономическия институт на БАН - ст. н. с. д-р Митко Димитров, проф. д-р Гарабед Минасян, доц. д-р Стоян Александров и др.

„24 часа": Как се мести Сакскобургготската гора

Надвзел ли е царят 4521 дка гори в Рила? Това се оказва най-сложният въпрос в държавата повече от 6 години. След десетки експертизи, работни комисии и съдебни битки решението на казуса не е мръднало и на йота.

Въпросът е чисто правен, а не горски, казват от Държавната агенция по горите. Там от 27 август казусът е възложен на поредната работна група. В петък премиерът Бойко Борисов обяви, че експертите имат срок до 30 септември, за да съберат доказателства и да се произнесат за надвърнати гори.

И горските са се хванали за главата. Оказва се, че връщането на имотите в Рила не е станало по Закона за реституцията от 1997 г., който важи за всички български граждани, а със специално решение на Народното събрание. Това затруднявало изключително много тълкуването им.

„Стандарт": Свекърва и снаха източиха пристанище

Свекърва и снаха са главни герои в източването на порт Бургас. Това разкрива започналото разследване на аферите на старото ръководство.

Пристанището е ужилено с милиони от фиктивни ремонти. Половината от тях са извършени от две фирми. Регистрираната в град Левски "Мантекс" е работила през 2007 г., а на следващата година е наследена от плевенската "Росиимпекс". И зад двете стои Върбан Маринов. "Мантекс" е на името на съпругата му Станка Маринова. "Росиимпекс" пък се води на снаха му Росица Климентова Златанова. Фактурите и на двете фирми са с почерка на Маринов, установява графологична експертиза. Впоследствие и двете фирми са продадени. "Скарахме се със снахата и затова ги продадохме", обясни Маринов пред "Стандарт". Той обаче не коментира твърденията, че е сред спонсорите на БСП. Прокуратурата вече проверява съмнителните договори с роднинските фирми.

 „Дума": 1355 деца са пострадали в катастрофи през 2008-а

1355 деца и юноши до 17-годишна възраст са ранени при инциденти през 2008-а. Това показва официалната статистика на МВР, огласена вчера. Като пешеходци са загинали 12 деца, а ранените - 521. Като водачи на велосипеди, мотопеди и мотоциклети са загинали 14 и са ранени 209 подрастващи. 48 са загиналите деца и юноши - пътници, а ранени са 655. По вина и с участие на възрастни са пострадали 703 деца.

Конкретни мерки за сигурността на подрастващите, като ограничи предпоставките за  пътнотранспортни произшествия, предприема МВР в началото на новата учебна година.

„Монитор": Събуди се пазарът на стари коли

Пазарът на употребявани автомобили у нас се събужда след дългия застой по време на кризата, съобщиха пред "Монитор" представители от бранша. Най-много се търсят среден клас коли до 10 000 лв., които излизат доста по на сметка, отколкото чисто новите.  Напоследък много хора не успяват да покрият вноските на лизинговите си автомобили и ги връщат. В зависимост от състоянието им, компаниите ги отдават повторно на изплащане, но вече с до 50% по-евтино, съобщиха запознати. Дори и с намалението обаче клиентите предпочитат да купят на същата цена нов автомобил, но от най-нисък клас и без екстри.

„Дневник": Предприемачите в България: Предпазливи оптимисти след година криза

Точно година след апокалиптичната завръзка на световната финансова криза с фалита на инвестиционната банка "Леман брадърс" данните за българската икономика изглеждат най-малкото притеснителни. За 12 месеца брутният вътрешен продукт спадна с близо 5%, лошите кредити в банковата система се удвоиха, безработицата нарасна с 40%, а промишлеността се сви с 30 на сто. Бъдещето все още е неясно, мениджърите и предприемачите се въздържат от категорични прогнози, но нагласите им вече са по-оптимистични.

„Новинар": Мизерия, боклук и разбити стаи посрещат студентите в Студентски град

Купища боклук, мръсотия и мизерия. В такава обстановка попадат първокурсниците от провинцията, които идват да живеят в някои от блоковете на Студентския град. Повечето настоящи и бивши студенти знаят, че само някои са "избраните" и имат шанс да живеят на общежитие, което е доста по-евтино в сравнение със свободните наеми в столицата. Късметлиите обаче никак не се чувстват като такива. След първия си досег с новия си дом първокурсниците се чувстват като попаднали в битов кошмар.

 В 4-ти блок на Студентския град на 7-ия етаж са настанени повечето от първокурсниците.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини