Всички котки са психопати: откритието на учените

Учените от Университета на Ливърпул са провели изследване, което е позволило да се изясни следното: у всяка домашна котка могат да се открият признаци на психопатия. Струва си да отбележим, че самите животни не са вземали участие в експеримента. Допитването било проведено сред техните почитатели.

Авторът на изследването Ребека Евънс обръща внимание на това, че по-скоро при всички котки има елемент на психопатия. Напълно е вероятно той да е бил полезен на техните предци от гледна точка на придобиването на ресурси.

Участниците в изследването трябвало да отговорят на десетки въпроси, оценявайки отговорите по скала от 1 до 5. В теста били анализирани такива особености, като например навикът на котките да се катерят нависоко, да доминират над другите себеподобни, да мъркат при нападение над човек и тем подобни.

По-рано екипът на Евънс е направил заключението, че ако котката е „невротична“, то такъв е и нейният стопанин.

Освен това учените са стигнали до извода, че котките могат да се разделят на седем типа личности, както и че мъркащият любимец може да открива местоположението на своя стопанин в пространството по неговия глас, но не се смята за длъжен да му реагира.

Затова пък винаги човек може да се опита да се сприятели с която и да е котка. Проучване на британски учени е предоставило доказателства, че бавното мигане може да помогне за изграждането на взаимоотношения дори с най-независимата (даже улична или непозната) котка. Резултатите от това изследване са били публикувани в престижното научно списание Scientific Reports.

Ако вашата котка или която и да е котка не показва любов към вас, тогава учените ви канят да се "усмихнете". Важно е обаче да знаете как да се "усмихвате". Сигурно вече сте виждали как се усмихват котките: те примижават с очи и бавно ги затварят и отварят, сякаш се припичат на слънце.

Между другото, учените, които изучават доста отблизо емоциите на животните, познават този жест отдавна. Сравняват го с естествената усмивка или усмивката на Дюшен (когато не само устните, но и очите участват в изразяването на емоциите). В случая с котките също трябва да присвиете очи и да мигате бавно. Обикновено котките и котараците "правят очите си" по този начин, като са спокойни и доволни.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини