Де факто Първомай има свои представители в новия парламент. Де юре – не съвсем

    Сред народните представители в 47. Народно събрание има двама депутати, които са свързани с Първомай, но и двамата не са от 17 Многомандатен избирателен район, в който се намира и община Първомай.

    Атанас Атанасов сигурно често ще бъде бъркан с далеч по-известния в политиката си съименник ген. Атанас Атанасов. А тук – в родния град на родителите му, той е известен като Наско от Татарево. Преди 7 години Наско запретна ръкави и успя да „отключи“ сцената в любимото му село. Сега той е едва на 31 години, но в биографията си има значими събития, отбелязани в национални и регионални медии: след акцията по ремонта на читалището, той се включи в проекта „Резеденция „Баба“ и сътвори няколко паметни събития с участието на големи български музиканти и гости от чужбина. На тях сред публиката е и неговият приятел и съученик от хасковската езикова гимназия Асен Василев. На тези фестивали се случва и познанството му с Кирил Петков. За да влезе в политиката, г-н Атанас П. Атанасов се завръща от Лондон, където живее през последните години. Кандидатира се за народен представител и е втори в листата на "Продължаваме промяната" за област Хасково.  Той си поставя заветната цел да върне младите хора по малките населени места в България чрез работни места с високодобавена стойност, а личната му кауза е „България!“.

    Другият, емоционално обвързан с Първомай народен представител, е проф. Христо Даскалов. Той беше една от първите номинации на Кирил Петков за кандидат за депутат не само за Пловдив, но и за цяла България. Още тогава медиите започнаха да търсят отговор на въпроса „Кой е проф. Христо Даскалов?“ А той е роден в Първомай през 1959 година. Утвърден специалист в областта на безопасността и качеството на храните, развъждане и преработка на риба и рибни продукти, болести на рибите и животновъдство. Завършва висшето си образование в Московската ветеринарна академия „К. И. Скрябина“. Преподавател е в Тракийския университет - Стара Загора. От края на 2011 г. е шеф на Националния център по безопасност на храните към Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт – структура към БАБХ. Професор става през 2013 г. Има множество научни публикации, цитиран е над 350 пъти в световната научна литература.

    Владее свободно английски и руски език. Женен е с три деца.

    На изборите през месец юли е в листите на Демократична България в 25 МИР - София, но избира да продължи каузите си чрез друг политически проект – „Продължаваме промяната“ в 16 МИР - Пловдив. В предизборната си кампания проф. Даскалов акцентира и на българското образование, но по време на преговорите за коалиционно правителство участва по темата за промяна на управлението на българското земеделие.

    Народните представители, избрани и с гласовете на първомайските избиратели от 17 МИР, са Ангел Георгиев, Веска Ненчева, Гергана Данева, Дани Каназирева, Иван Червенков, Манол Генов, Младен Шишков, Рамадан Аталай, Росен Костурков, Стою Стоев и Танер Тюркоглу. От тях никой не е свързан в Първомай.

    Пожелаваме на всички в здраве и с мъдрост да вземат най-добрите за нас решения.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини