ОбС – Първомай започна процедура за избор на съдебни заседатели

Общинският съвет – Първомай започна процедура за избор на съдебни заседатели за следващия мандат от 2022 до 2026 г. На 31.05.2022 г. изтича мандатът на действащите съдебни заседатели за Окръжен съд Пловдив и Апелативният съд е определил 5 места за заседатели от община Първомай, които трябва местният парламент да одобри.

На последното заседание бе взето решение за условията, на които трябва да отговарят кандидатите за съдебен заседател: български гражданин на възраст от 21 до 68 години;  да има настоящ адрес в община, да има завършено най-малко средно образование; да не е осъждан, да не страда от психически заболявания и др.

Кандидатът не може да е заседател в друг район, да е общински съветник, да е политически ангажиран, да работи в съдебната система, МВР или други органи за национална сигурност. Избирана бе и  комисия за провеждане на процедура за избор на съдебни заседатели в състав: Председател: Светозар Славчев и членове общинските съветници: Мурад Али, Илия Ганчев, Маргарита Давчева и Росица Генова. Комисията трябва да извърши проверка на документите на кандидатите и да изготви списък на допуснатите кандидати.

Кандидатите ще бъдат одобрени на заседание на общински съвет.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини