С презентация за успехите на Куба Даниела Колева стана победител в конкурс

Даниела Колева заслужи първото място в раздела „Презентация“ на конкурса „Куба – близка и далечна“. Даниела е ученичка от 12. клас на СУ „Проф.д-р Асен Златаров“. В мултимедийния си продукт тя е разказала за безплатното образование  в далечна Куба и достиженията на кубинските учени в областта на медицината. Акцентът върху успехите на Острова на свободата е едно от изискванията към творбите, участващи в конкурса.

Даниела Колева има интереси в областта на медицината и затова е избрала да разкаже за разработките на някои лекарствени препарати срещу хепатит, рак на белите дробове, за зарастване на декубитални язви, срещу предаването на ХИВ от майка към дете и др. Тя е обърнала внимание и на Кубинската медицинска бригада „Хенри Рийв“, контингент за солидарно действие при природни бедствия и аварии в други страни по света.

Консултант в работата на Даниела е била учителката ѝ по информационни технологии Татяна Попова.

В конкурса са участвали стотици деца със свои есета, рисунки, стихове, реферати и презентации. Проявата е част от Националния календар на МОН за изяви по интереси. Организатори са Асоциацията за приятелство „България Куба“ съвместно със Синдиката на българските учители, Националния дворец на децата, Българския антифашистки съюз, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и със съдействието на МОН и Посолството на Република Куба у нас.
Тази година Конкурсът приканва младите автори да пишат за отношенията между България и Куба, за постиженията на Острова на свободата в различни области и за неговите герои. Творбите са оценени от жури, в което влизат университетски преподаватели, поети, писатели, испанисти и художници.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини