Какво се знае за новия вариант на коронавируса

В момента 77 случая на новия вариант на коронавирус са регистрирани в южноафриканската провинция Гаутенг и четири в Ботсвана.

Случаят в Хонконг е пряко свързан с пристигането на заразен човек от Южна Африка.

Въпреки това южноафрикански учени, въз основа на своите изследвания, резултатите от които все още не са публикувани, казват, че новият щам най-вероятно вече присъства в почти цяла Южна Африка.

Обединеното кралство вече е отменило полети с шест африкански държави - Южна Африка, Ботсвана, Намибия, Лесото, Зимбабве и Есватини, съобщава BBC.

Забрана за полети от повечето африкански страни беше обявена в петък от израелския премиер Нафтали Бенет. В Израел вече е доказан първи случай на новия вариант и още два чакат резултат от секвениране.

СЗО провежда спешна среща в петък относно новата опасност, на която щамът вероятно ще получи гръцко име, подобно на вече познатите  Алфа, Бета и Делта. Новата версия в момента се нарича B.1.1.529.

Според учените броят на мутациите в новия вариант е ужасяващ. Нито един от предишните варианти на коронавируса не е мутирал толкова интензивно.

Най-големият въпрос сега е колко бързо може да се разпространи този щам.

Какво се знае за новия вариант?

Според учените той е много различен от всички предишни.

"Този ​​вариант ни изненада. Направи голям еволюционен скок и премина през около 50 мутации", каза на брифинг за пресата професор Тулио де Оливейра, ръководител на Южноафриканския център за епидемиология и иновации.

Около 30 от 50 мутации засягат т. нар. шипов протеин, с който вирусът навлиза в човешките клетки.

Това е най-тревожната характеристика на новия щам, казват учените, тъй като повечето ваксини работят за неутрализирането на тези шипове.

Друга част от вируса, която влиза в контакт с тялото, след като шиповият протеин проправи път в клетката, е мутирала в новата версия 10 пъти. За сравнение, във варианта Делта този сегмент от вируса е направил две мутации.

Според учените, толкова мутации е могло да бъдат провокирани в тялото на един пациент с отслабена имунна система, който не е могъл да преодолее вируса.

Защо B.1.1.529 може да бъде опасен?

Въпреки че интензивната мутация не е непременно опасна за хората, казват експертите, в този случай е важно да разберем, че сега имаме работа с вирус, който е коренно различен от този, който се появи в Ухан и доведе до пандемията.

Това означава, че всички създадени до момента ваксини може да не са ефективни срещу B.1.1.529.
По-специално, някои мутации правят невъзможно антителата в човешкото тяло да разпознаят вируса толкова лесно, колкото преди.

А мутация, известна като N501Y, прави вируса по-инфекциозен и с всяко подобно преобразуване се увеличава разпространението на инфекцията.

Именно увеличените възможности за разпространение на вируса сега притесняват учените. В допълнение, новият вариант, очевидно, се е научил да мами някои области на човешката имунна система, които доскоро доста добре разпознаваха коронавируса.

Все още не е ясно как ще се държи новият вариант в страни с висок процент ваксинирани.

Не е ясно и колко по-опасен е от щама Делта по отношение на протичането на заболяването.

Докато лабораторните тестове продължават, СЗО призовава държавите да засилят мерките за епидемиологична безопасност и редовно да предоставят статистически данни за разпространението на новия ваериант.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини