Турският бизнесмен и филантроп Осман Кавала остава в затвора

Турски съд постанови да продължи задържането в затвора на турския бизнесмен и филантроп Осман Кавала и насрочи ново дело на 17 януари 2022 г.

Днес се състоя поредното заседание по делото срещу Кавала, който е обвинен в опит за сваляне на правителството по време на демонстрациите за парка Гези в Истанбул през 2013 г, както и в шпионаж и опит да свали правителството във връзка с опита за преврат през юли 2016 г.

Осман Кавала е в затвора от повече от четири години без присъда.

В заседанието, което се гледа в съдебната палата Чаглаян в Истанбул от 13-ти съд за тежки престъпления, Осман Кавала заяви, чрез дистанционна връзка, че "след като президентът Ердоган го е нарекъл "соросов отпадък", е безпредметно да се защитава" и отказа да участва в съдебното заседание.

Републиканският прокурор поиска да бъде отхвърлено искането на адвокатите на Осман Кавала неговото дело да бъде разграничено от делата за Чаршъ и Гези. Адвокатите внесоха иск за освобождаването на Осман Кавала, тъй като е задържан без присъда.

Но прокурорът поиска да бъде отхвърлен и този иск.

Прокурорът поиска също да продължи задържането на Осман Кавала в затвора.

Съдебният състав единодушно утвърди иска на прокурора и присъди Осман Кавала да остане в затвора до следващото дело, което се насрочи за 17 януари 2022 г.

На 10 декември 2019 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че задържането на Кавала е нарушение на правата и поиска незабавното му освобождаване. Комитетът на министрите на Съвета на Европа, който наблюдава изпълнението на решенията на ЕСПЧ, даде на Турция срок до 30 ноември за освобождаването му. В противен случай беше посочено, че Съветът на Европа, ще започне процедура за нарушение с мотива, че не спазва Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), по която Турция е страна.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини