Акад. Ташо Ташев и проф. арх. Петър Ташев ще бъдат увековечени в центъра на родното им село Дълбок извор

Местният парламент в Първомай даде разрешение в село Дълбок извор да бъдат поставени плочи на акад. Ташо Ташев и проф. арх. Петър Ташев. Решението беше взето след постъпило предложение от кмета на селото Костадин Кротнев. Мотивите за това са биографиите на двамата местни братя.

Академик д-р Ташо Ангелов Ташев е роден в село Дълбок извор през 1909 година. Завършил е хуманитарна медицина в Тулуза, Франция. Член е на няколко чуждестранни академии на науките. Съосновател е на Института за специализация и усъвършенстване на лекарите (ИСУЛ), и два мандата негов ректор. Основава първото в Европа Специализирано отделение по гастроентерология, първата в света Катедра по гастроентерология към ИСУЛ, Института по хранене при БАН. Дългогодишен директор на Центъра по хигиена, екология и хранене към Медицинска академия в София. През 1973 г. e избран за Председател на  Международната медицинска асоциация за изучаване на условията на живот и здраве. Академик д-р Ташо А. Ташев е   дългогодишен член на съвета по програмата за глада към Университета на ООН в Токио. На 20 август 1997 г. медицинската и научна общественост се прощава с акад. д-р Ташо Ташев, който оставя трайна следа в науката и здравеопазването.

Проф. арх. Петър Ангелов Ташев е роден в с. Дълбок извор през 1915 г. Следва архитектура в гр. Прага и Белград. Проф. арх. Ташев е от първите български хабилитирани специалисти по градоустройство. Той е съосновател и първи ръководител на Катедрата по градоустройство в УАСГ и два мандата декан на Факултета по архитектура. Ръководител е на колектива, разработил градоустройствения план на Димитровград. Затова през 1952 г. арх. Петър Ташев е удостоен с Димитровска награда за строителство и архитектура. Негово дело е и проекта за изграждане на новия родопски град Рудозем. Проф. арх. Ташев е главен архитект на София в продължение на два мандата. Под негово ръководство бил разработен и приет със закон Генерален план за развитието на София, като Столица на РБългария. По този план са изградени жилищните комплекси, основните градски магистрали, топлофикацията, метрото и др. Арх.Ташев е разработил и подарил проект за центъра на с. Дълбок извор.

„Забележителен е приносът на академик д-р Ташо Ташев и професор архитект Петър Ташев и смятаме за удачно и целесъобразно да се увековечат имената на тези бележити български учени“ се казва в предложението от Костадин Кротнев.

Барелефите са предварително изработени по идеен проект от семейството на братя Ташеви и са дарени на кметство Дълбок извор. Прогнозната стойност на постамента, върху който ще бъдат поставени двата барелефа е 6000 лв. Тези средства ще бъдат заложени в инвестиционната програма на общината за 2022 година.  

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини