Полицаи и военни се включват в мегапротест срещу зеления сертификат в Австрия

Полицаи и военни в Австрия обявиха, че отказват да контролират зелените сертификати в името на "свободата и човешкото достойнство". Техни представители заявиха също така, че ще се присъединят към голяма демонстрация срещу изолирането на неваксинираните от обществото, която е обявена за 20 ноември във Виена.

Само дни след като новият австрийски канцлер Александър Шаленберг реши да наложи ограничения на неваксинираните срещу COVID-19 австрийци, политици и синдикати призоваха за протести срещу тази „уникална мярка, която убива свободата“.

Херберт Кикел, лидерът на третата по сила партия в Австрия, дясната Партия на свободата (FPÖ), призова за "мегадемонстрация" на 20 ноември във Виена. Той нарече хода на правителството „система на корона апартейд“ и от профила си във Фейсбук заяви: „В Конституцията е записано, че всички граждани са равни пред закона. Но нашето правителство прави разлика между неваксинирани и ваксинирани хора. Това е недопустимо и противоконституционно! Борим се за основното си право на равнопоставеност!“

В понеделник пак във Фейсбук Кикел обяви, че е дал положителен PCR тест и въпреки че е с леки симптоми, е задължен да спазва 14-дневна карантина. По тази причина самият той ще бъде възпрепятстван да присъства на съботния протест, но по думите му това не променя нищо и той мислено ще бъде с всички протестиращи и ще ги подкрепя.

“Месеци наред на хората се казва, че това е „пандемия на неваксинираните“. Но фактите са различни. Броят на инфекциите се увеличава ден след ден, въпреки че неваксинираните вече са изключени от обществения живот. Хората бяха излъгани от правителството и скоро локдаунът ще бъде удължен за всички. Това е абсолютен провал!“, пише политикът във Фейсбук профила си.

От своя страна президентът на Съюза на австрийските въоръжени сили (FGÖ) Манфред Хайдингер също обяви, че възнамерява да "защити основните човешки права и свободи". Председателстваният от него съюз уточни в писмо, че „всеки“ има право да демонстрира в събота, дори тези, за които важи локдаунът".

Припомняме, че австрийският вътрешен министър Карл Нехамер издаде нареждане полицаите да извършват проверки на случаен принцип за спазването на забраните от страна на неваксинираните, които са около 2 милиона от населението на страната. Неваксинирани хора, които нарушават изолацията, са заплашени с глоби до 500 евро, а всеки, който откаже да се съобрази с проверките за ваксинационен статус, може да бъде глобен с 1450 евро. Новите ограничения важат за всички на възраст над 12 години, които нямат сложени две дози от ваксината. Освободени са единствено хората, които наскоро са се възстановили от вируса, пише CNBC.

Заповедта на министър Нехамер обаче бе отхвърлена и от полицейския синдикат, пише и сайтът infodujour.fr. Председателят на Социалдемократическите синдикати (FSG) и Синдиката на полицията Херман Грейлингер заяви в интервю за телевизия OE24.tv, че полицейските служители отказват да извършват подобни проверки.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ст
    Старшина
    2 0
    08:32, 20 ное 2021
    При подобна ситуация нашите не само, че няма да откажат да проверяват, но и ще направят пари!
    • Хо
      ХОРАТА СЕ БОРЯТ
      0 0
      20:28, 20 ное 2021
      За свободата си. Левски и Ботев също са се борили за свобода а не за здлаве. Днес ако успеят със възрастните утре ще натиснат да убождат и децата ви. Още ли ще спите. Не е ли по -добре още отсега да се противопоставим на тези които отнемат свободата ни да решаваме сами за нашият живот. МОЯТ ЖИВОТ Е ОТ БОГА. НЕ Е ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО.

Още новини

Последни новини