Археологическите разкопки в Поморие ще продължат и догодина

”Разкопките бяха подновени след близо двадесетгодишно прекъсване през 2007 и вече трети сезон продължават благодарение на финансирането от община Поморие. При това трябва да се отбележи с нарастващо финансиране, което ни позволява да наемем профилирани специалисти”, каза пред репортер на БГНЕС ст.н.с. Сергей Торбатов.

Проучванията се провеждат през 2008 и през тази година само в сектора на местността ”Поликастро”. През 2007 са правени опити още на две места, но на едното няма никакви археологически структури, а на другото археолозите се натъкват на периферията на античния град, където през средновековието са били сметните ями. ”След тези разкопки за сетен път се потвърждава, че Анхиало в класическия, елинистическия период не е бил на това място.

Римският град, който се развива тук в началото на 2-ри век е построен на необитаван дотогава терен, върху огромната площ от 60 хектара. Построен е върху пясъчна основа и това предопределя строителната концепция на римляните-за да се построи град с характерната римска архитектура е необходимо да се заздрави тази основа. И това е постигано с разделяне на междинни зидове, върху които да стъпват самите зидове.

Това създава стабилност и преодолява нестабилността на пясъчната основа” обясни Торбатов. Според него датирането на цялата тази мрежа от улични канали и сгради има два периода – преди и след голямото готско нашествие през 270 г.сл.Хр. при което е унищожено Анхиало, през първата половина на 4-ти век се предприема цялостно преизграждане. Всичко е надзидано и затова ние сега открихме видими доказателства за тези възстановителни строежи. Миналата година там открихме ъгъла на храмов комплекс на култа на Изида и Сарапис.

Този култ става много разпространен сред императорската фамилия и отдаването на почит на този култ е и реверанс към управляващата династия” добави ръководителят на археологическите разкопки. Според него римската империя и римското управление са били изключително толерантни към съставляващите империята народи като са очаквали от тях три неща – плащане на данъците, почит към императорския култ, което пък гарантирало свобода на вероизповедание за поданиците и да се отзовават при повикване за служене в армията. Естествено срещу християнството са били изключително нетолерантни, защото то е заплашвало императорската власт.

”По открития в хода на разкопките материал може да се твърди, че този храм е изграден по време на управлението на император Антонин Пий, т.е малко след основаването на Анхиало. Въпреки че има много паметници по българските земи, свързани с Изида и Сарапис, откритият в Поморие е първият храмов комплекс, установен по археологически начин” каза Сергий Торбатов.

След края на този археологически сезон екипът на Торбатов е изпратил писмо и се чака пристигането на комисия, която да предпише мерки за опазване, които да консервират обекта и разкопките до следващия сезон.

Източник: livenews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини