18 °C

"Необитаема" част на Амазония била населена с близо милион души

Обширни части от тропическата гора не са просто природно чудо. Те са обвити от мистерия и митове – величествен фон на богата история на древни общества, чиято ценна екосистема е заплашена от резрушителната човешка алчност.

Богатата история не престава да ни се разкрива.

Ново изследване откри, че неизследвана част от Амазония, за която се смяташе, че е била необитаема преди пристигането на Колумб, може да е била дом на близо 1 милион души, разпръснати на площ от 1 800 км.

Поне това твърдят археолози от университета в Ексетър, Великобритания, които използвали сателитни изображения, за да изследват басейна на река Тапажос в Бразилия, и открили нови археологически обекти, състоящи се от общо 104 изкопа – историческо свидетелство за почвен инженеринг в южната част на Амазония.

Подобен род изкопи, наподобяващи геоглифи – са откривани и преди в Амазония. Те разкриват наличието на човешка активност останала скрита от нас дълго време заради гъстата растителност в тропическата гора.

В рамките на ново проучване, екипът открил доказателства за многобройни укрепени селища, датиращи от 1250-1500 година. След като разгледали 24 от обектите, учените се натъкнали на керамика, полирани каменни брадви, наторена почва и сметища за битови отпадъци.

Откритите обекти варирали от малки заграждения с диаметър от около 30 метра, до по-големи с диаметър 400 метра, състоящи се от няколко могили, свързани от площади и пътища.

Освен мащабът, удивителното на тези структури е фактът, че дълго време учените смятаха, че басейнът на река Тапажос е бил необитаем.

Те винаги са твърдели, че населението е било концентрирано в плодородните заливни зони и речни брагове в други части на Амазония.

Най-удивителна е числеността на някогашното население.

На база разпределението и размера на изкопите, учените пресмятат, че населението е наброявало между 500 000 и 1 милион души.

Те обитавали площ от близо 400 000 квадратни километра.

Разбира се, засега това са само предположения, но ако те бъдат потвърдени, това означава, че числеността на населението в Амазония преди пристигането на Колумб, е била далеч по-голяма отколкото сме смятали и че разнообразието от култури и традиции е било много по-богато.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини