Нападенията с игли в Урумчи продължават

Нова вълна от атаки с игли беше извършена през последните дни в китайския град Урумчи, въпреки засилените мерки за сигурност, предаде АФП.

Броят на арестите във връзка с атаките е нараснал до 45. Съобщено е за 77 атаки с игли между неделя и понеделник, предадоха медиите. По-рано беше съобщено общо за 531 нападения. Атаките продължиха въпреки разполагането на хиляди въоръжени полицаи в града след масираните протести миналата седмица, при които протестиращите поискаха от правителството да спре атаките.

Някои от арестуваните може да получат смъртна присъда, ако бъдат обвинени в разпространението на отровни вещества. Атаките предизвикаха ново покачване на етническото напрежение в града след смъртоносните размирици, при които се сблъскаха членове на уйгурското малцинство с доминиращата в страната етническа група хан.

Близо 200 души загинаха в насилието през юли, предимно китайци хан. Ханците обвиняват уйгурите за нападенията с игли и има опасения, че те съдържат опасни химикали или вируси. Главата на клона на Комунистическата партия в Урумчи и началникът на синцзянската полиция бяха уволнени след атаките и последвалите ги протести.

Източник: livenews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини