Лавата образува нова земя на остров Ла Палма

Пожарникарите от канарския остров Гран Канария, които помагат в борбата с последствията от изригването на вулкана Кумбре Виеха на съседния остров Ла Палма, публикуваха впечатляващи кадри с лава, която се излива в Атлантическия океан.

Според експерти новата суша, образувана при навлизането на лава в океана, вече се простира на 36 хектара, а площта й продължава да расте. В студените води лавата бързо се охлажда и втвърдява, образувайки огромни нови земи, които все още пушат и съскат.

Очаква се площта да се увеличи още, тъй като във вулкана са се образували нови пукнатини, от които също се стича лава надолу по склона към водата. Стичащата се лава на сушата е по протежение на 36,24 километра и достига ширина 1,2 километра. Горещите потоци са унищожили повече от хиляда домове и над 400 хектара земя с палмови, кокосови и лозови насаждения.

Сега лавата тече най-активно от две нови пукнатини, които се образуваха в началото на октомври след срутването на купола. Според експерти вулканът е навлязъл в напреднала фаза, но е твърде рано да се очаква изригването да свърши.

Припомнете си, че вулканът на канарския остров Ла Палма започна да изригва на 19 септември. На 22 септември вулканът отслаби за кратко своята активност, но следобед на 23 септември отново започва да изригва с пълна сила, а 10 дни след началото на изригването, първият поток от лава достигна океана.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини