27 паралелки ще са с ученици под норматива през учебната 2021/22 г.

Директорите на 12 училища в община Първомай  са поискали съществуването на общо  27 паралелки, с брой на ученици под нормативно определения за учебната 2021/2022 година. Единствените училища без маломерна паралелка са ОУ „Георги Караславов“, кв. Дебър и ОУ"Христо Ботев", с. Градина..

След анализ на финансово-образователните искания на директорите и разчета за необходимите допълнителни средства, са необходими 44 579 лв. за обезпечаване на учебния процес от 15.09.2021 г. до 14.09.2022 година. До 31.12.2021 година е необходимо осигуряването на част от средствата, в размер на 13 001 лв.

Исканията на училищата за маломерни и слети паралелки, с брой на ученици не по-малко от 10, са придружени с положителни становища на Началника на Регионално управление на образование – Пловдив. В контекста на политиката за постепенност и оптимизиране без сътресения, РУО-Пловдив определя исканията на директорите за основателни. ОбС - Първомай гласува единодушно формирането на маломерни и слети паралелки под определения минимум в училищната мрежа на територията на община Първомай за учебната 2021/2022
За ПГСС „Васил Левски”, град Първомай и ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий” с. Дълбок извор, където има паралелки, с по -малко от 10 ученици, ОбА ще представи мотивирано искане до началника на РУО-Пловдив, Това е допустимо след като ОбС е взел решение  за осигуряване на допълнителни средства.

ОУ „Отец Паисий”, с. Искра, ОУ „Д – р Петър Берон”, с. Буково са защитени и те ще бъдат финансирани целево от републиканския бюджет, а защитеното училище в село Воден отново с решение на ОбС ще бъде закрито.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини