Река Мечка пресъхва, рибата умира

Вече няколко пъти през най-горещите дни река Мечка пресъхва в района на Дълбок извор, Поройна и Първомай. Първи за това обикновено разбират жителите на село Поройна, които нямат водопреносна мрежа и ползват кладенци. С отдръпването на водата на реката пресъхват и кладенците в дворовете им и първият сигнал в Общината е от кмета на Поройна.

За проблема има публикации в социалните мрежи. Подадени са сигнали до Басейнова дирекция. Причината често е в земеделците, които неправомерно забентват реката и я използват за напояване. При един от първите случаи, когато температурите подминаваха 45°С, са били разрушени два такива временни бента. Тогава мнозина се опасяваха, че животните няма откъде да пият вода, а рибата умира на сушата.

Пресъхването на реката и сушата имат отношение и към множеството аварии на магистрални водопроводи през последните дни.

За пресъхването на Мечка река допринасят и големите жеги. Проблем се оказва и малкото количество вода, който се изпуска от язовир Мечка. През последните дни дебитът е увеличен.

Кметът на общината Николай Митков увери, че реагират на всеки подаден сигнал, а кметовете на населените места по течението на река Мечка следят за нивото ѝ.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини