Как да приготвим перфектна риба

Макар да е от продуктите, които отнемат най-малко време за приготвяне, рибата крие "кулинарни рискове" и много хора се притесняват да експериментират с нея. Като под експеримент разбираме всяко нещо, различно от скумрия на скара, пъстърва на фурна и шаран за Никулден.

Обръщаме се към любимия ни кулинарен "учител" The Kitchn за основни съвети каква риба да избираме, как да я приготвяме и трябват ли ни специални инструменти. Първото правило е да избягваме купуването на цяла риба, защото няма смисъл да се тормозим с чистене и филетиране.

Кога да купуваме замразена и кога - прясна риба

Първата ни мисъл е, че прясната риба е по-добра. Често обаче не е така. Голяма част от продаваната като прясна риба всъщност е била замразяване предварително. Тази във фризерите пък е била шоково замразена скоро след улавянето си, което всъщност я прави по-прясна от "прясната".

The Kitchn ни препоръчват да купуваме замразени всякакъв вид бяла риба, сьомга, тон. Затова пък морските дарове като миди, стриди, раци и омари е по-добре да не са замразени.

Как да приготвим риба във фурната

Този начин се препоръчва за сьомга, както и за бели риби от рода на треска, камбала, костур. Готвим я на 120 градуса, като ниската температура ни гарантира по-равномерно изпичане, както и по-лесно усвояване на билките и подправките, които сме използвали.

Как да приготвим риба на тиган

Подходящо е за по-тънки филета риба с кожа. The Kitchn ни съветва да не я обръщаме постоянно ту от едната, ту от другата страна, а да я оставим с кожата надолу за 2/3 от времето на готвене. Напомнят ни още, че е от особено значение тиганът да е добре нагрят преди да пуснем рибата в него, както и самата тя да е добре подсушена.

Трябват ли ни специални инструменти за риба

Не е задължително, но значително ще ни улесни използването за специална шпатула за риба, с която лесно можем да обърнем крехките филета в тигана. Пинсетата за кости също не е лукс, ако смятаме по-често и по разнообразни начини да готвим морски продукти.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини