Птичета скубят и крадат косми от животни и хора

Десетки онлайн видеоклипове документират необичайно поведение сред синигерите и най-близкия им род. Птиците кацат на нищо неподозиращ бозайник и предпазливо скубят и крадат от козината му.

Нова статия в списание Ecology документира този феномен, който авторите наричат ​​"клептотрихия", от гръцките корени за "кражба" и "коса". Авторите са открили само няколко описания на такова поведение в научната литература, но открили още десетки примери в онлайн видеоклипове, публикувани от птичари и други любители на птиците. В почти всички видеозаписи крадецът е синигер, скубещ коса или козина от котка, куче, човек, миеща мечка или, в един случай - от дикобраз.

Известно е, че много видове синигери - всички от семейство Paridae, използват косми за подреждане на гнездата си, казва Марк Хаубер, професор по еволюция, екология и поведение в Университета на Илинойс, който е работил по изследването с постдокторанта Хенри Полок. Ролята на космите в гнездото все още се обсъжда, въпреки че те се използват по-често от птици, гнездящи в умерен климат, така че поддържането на топлина в гнездото се смята за едно от техните предимства.

Всичко започнало от случайно наблюдение. Съавторът в изследването, професорът по екологични науки Джефри Браун за първи път наблюдавал поведението заедно с Полок, докато били на пролетно преброяване на птици в централен Илинойс.

Учените предполагат, че птиците, които използват косми в гнездата си, ги събрат от труповете на мъртви бозайници или са ги намерили, изхвърлени в околната среда, казва ученият.

"Но синигерът, който видях, скубеше косми от живо животно", разказва той. "Това беше от жива миеща мечка с нокти и зъби. И миещата мечка изглежда нямаше нищо против, защото дори не се събуди."

Търсенето на публикувани изследвания показало само девет проучвания, които документирали 11 случая на такова поведение, но търсенето в YouTube дало много повече случаи. Понякога оскубваните животни спели, а понякога били будни.

"Ние знаем, разбира се, че птиците използват различни материали за подреждане на гнездата си", каза Хаубер. "Но защо тези птици рискуват живота си, за да се доближат до бозайници?"

Поведението им предполага, че ползата от облицоването на гнездото с косми надвишава опасността за птицата, казва той.

Възможно е птиците просто да се нуждаят от космите, за да изолират гнездата си, но наличието на косми от бозайници и свързаната с тях миризма на бозайник също биха могли да възпират хищниците, например змии или други птици, да атакуват гнездата, казват изследователите.

"Има местен вид мухолов, който, подобно на синигерите, гнезди в дупки и хралупи, и всъщност поставя паднали змийски кожи в гнездото си, вероятно за възпиране на хищници", каза Брон.

"В Африка има чинки, които поставят фекален материал от бозайници върху затворените си гнезда, вероятно за да объркат хищниците и по този начин да ги държат далеч", казва Хаубер.

Космите също може да отблъскват паразитите, които са често срещана заплаха за оцеляването на пилетата, особено в гнездатат в дупки като тези на синигера, казва той.

Независимо от целта на поведението, новото изследване е първото, който документира толкова много примери за скубене на косми от птици. В допълнение към цитирането на девет статии за феномена, той също така дава линкове към десетки онлайн видеоклипове. Общо видеоклиповете показват синигери да късат косми от 47 души, 45 кучета, три котки, три миещи мечки и дикобраз.

"Неочаквани взаимодействия като тези ни напомнят, че животните проявяват интересно и често пренебрегвано поведение и подчертават значението на внимателните наблюдения в приридизнанието, за да хвърлят светлина върху тънкостите на екологичните общности", казва Полок.

Henry S. Pollock et al, What the pluck? Theft of mammal hair by birds is an overlooked but common behavior with fitness implications,Ecology (2021). DOI: 10.1002/ecy.3501

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини