Подписан е предварителен договор за събиране на текстилни отпадъци

Община Първомай е сключила предварителен договор с фирма, готова да събира отпадъци от текстил. Според споразумението ще има 3 или 4 контейнера, въпреки, че изискването е 1 съд да обслужва  10 000 души население. Те ще бъдат поставени на подходящи места в кварталите- Любеново, Дебър  и в Първомай- там където има видеонаблюдение. Съдовете ще разполагат с датчици, които ще отчитат какъв е събраният обем отпадъци и когато са запълнени ще бъдат изпразвани. Видеонаблюдението ще следи опазването на съдовете, дали изхвърляният отпадък отговаря на условията и ще предотвратява ровенето и разхвърлянето на съдържанието на съдовете.

Договорът е в отговор на изискванията на промените в Закона за управление на отпадъците, който задължава общините да събират разделно текстилни отпадъци и обувки освен хартия, метал, стъкло и пластмаса. 

За съжаление договорът ще влезе в сила най- рано през следващата година когато събирането на текстилни отпадъци ще бъде регулирано на държавно ниво.

В община Първомай е уредено събирането на битов отпадък, на опаковки от пластмаса, хартия и метал, на стъкло. През следващата година трябва да заработи и компостиращата инсталация в Асеновград, а в града вече се  предлагат контейнери за строителни отпадъци, които се извозват на регламентирани сметища.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини