Климатични промени: Бавно движещи се бури ще наводняват Европа 14 пъти по-често в края на века

Изменението на климата води до голямо нарастване на интензивните, бавно движещи се бури, установи ново проучване на университета в Нюкасъл и Met Office (британската метеорологична служба).

Изследвайки как климатът влияе на интензивните дъждовни бури в цяла Европа, климатичните експерти показват, че ще има значително бъдещо увеличение на бавно движещи се интензивни дъждове. Учените изчисляват, че тези бавно движещи се бури могат да бъдат 14 пъти по-чести по сушата до края на века. Именно тези бавно движещи се бури имат потенциал за много високи натрупвания на валежи с опустошително въздействие, както видяхме в Германия и Белгия.

Водени от д-р Абдула Кахраман от Техническото училище в университета в Нюкасъл, изследователите използваха много подробни симулации на климатични модели в британския център Хадли. Те установиха, че по-бавното движение на бурите действа за увеличаване на количеството валежи на местно ниво, увеличавайки риска от наводнения в Европа над очакваното въз основа на предишни проучвания.

Резултатите от проучването показват, че бурите, произвеждащи интензивен дъжд, ще се движат по-бавно с изменението на климата, увеличавайки продължителността на излагане на тези екстремни метеорологични условия. Изследването е публикувано в списание Geophysical Research Letters

"С неотдавнашния напредък в мощността на суперкомпютъра, сега имаме общоевропейски симулации на климата с големи детайли", казва д-р Абдула Кахраман, гост учен в Met Office. "Използвайки тези модерни климатични симулации, ние разработихме показатели за извличане на потенциални случаи за обилни валежи и по-малка, почти стационарна подгрупа от тези случаи с потенциал за натрупване на големи валежи. Тези показатели осигуряват цялостен поглед на проблема и ни помагат да разберем кои атмосферни фактори допринасят за промени в обилните валежи.

Това е едно от първите проучвания за изследване на промените в скоростта на такива силни дъждовни системи - важен аспект, допринасящ за риска от наводнения. В момента изследваме и други екстремни метеорологични видове, като изпитваме данните от климатичните симулации с перспектива за прогнозиране на тежки метеорологични условия."
 
Професор Хейли Фаулър от Техническото училище в Нюкасълския университет допълва: "Правителствата по целия свят твърде бавно намаляват емисиите на парникови газове и глобалното затопляне продължава бързо. Това проучване предполага, че промените в екстремните бури ще бъдат значителни и ще доведат до увеличаване на честота на опустошителни наводнения в цяла Европа. Това, наред с настоящите наводнения в Европа, е сигнал за събуждане, от който се нуждаем, за да създадем усъвършенствани системи за предупреждение и управление при извънредни ситуации, както и да внедрим фактори за безопасност на климата в нашите инфраструктурни проекти, за да ги направим по-здрави към тези тежки метеорологични събития. "

Професор Лизи Кендън, научен сътрудник в Met Office и професор в Бристолския университет, казва: "Това проучване показва, че в допълнение към засилването на валежите с глобално затопляне, можем да очакваме и голямо увеличение на бавно движещите се бури, които имат потенциал за големи натрупвания на валежи. Това е много важно за неотдавнашното наводнение, наблюдавано в Германия и Белгия, което подчертава опустошителното въздействие на бавно движещите се бури.

Нашата констатация, че бавно движещите се интензивни дъждове могат да бъдат 14 пъти по-чести до края на века при сценария с високи емисии RCP8.5, показва сериозните въздействия, които можем да очакваме в цяла Европа, ако не ограничим емисиите си на парникови газове."

Констатациите от проучването са от значение за политиката за смекчаване и адаптиране на климата в Европа, със специфични последици за бъдещите въздействия от наводнения, проектирането на инфраструктурни системи и управлението на водните ресурси.

В момента почти неподвижни интензивни дъждове са необичайни в Европа и се случват рядко над части от Средиземно море. Точните прогнози за бъдещи промени в интензивните валежи са ключови за изготвянето на ефективни планове за адаптиране и смекчаване на последиците от климатичните промени.

Abdullah Kahraman et al, Quasi‐Stationary Intense Rainstorms Spread Across Europe Under Climate Change, >Geophysical Research Letters (2021). DOI: 10.1029/2020gl092361

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини