Откриха следи от мегацунами, високо над километър, преминало след удара с астероида Чиксулуб

Изображение 1 от 2

    Двама геофизици от Университета на Луизиана в Лафайет заедно с двама независими изследователи са открили това, което според тях може да е доказателство за масивно цунами, създадено от удара на астероида Чиксулуб. В своя доклад, публикуван в списанието Earth and Planetary Science Letters, групата описва своето изследване на сеизмични данни от вътрешността на  Луизиана и какво са открили.

    Повечето учени са съгласни, че преди около 66 милиона години голям астероид е ударил Земята близо до днешния полуостров Юкатан. Смята се също, че ударът е бил толкова силен, че е покрил земното кълбо с прах в продължение на няколко години, което е довело до смъртта на динозаврите. Някои учени предполагат, че сблъсъкът също е довел до създаването на огромно цунами.

    В новото проучване изследователите предполагат, че това цунами е преминало през днешния Мексикански залив до бреговете на Северна Америка. Те предполагат, че такъв масивен сблъсък би създал вълна с височина до една миля, докато достигне сушата. Ако е така, разсъждават те по-нататък, трябва да има доказателства за уникални географски образувания от вида, за който е известно, че създават съвременните цунами, пише phys.org.

    За да търсят доказателства за възможни образувания, изследователите са изследвали терена на мястото, където цунамито е щяло да удари, и след това са избрали това, което според тях е добро място за поглед отблизо - Луизиана. За да намери доказателствата, които търси, екипът получил сеизмични данни от петролна компания, което им позволило да погледнат на дълбочина до 1500 метра под повърхността.

    Те са открили доказателства за това, което описват като мегавълни - огромни вкаменени вълни, които биха били създадени от масивен приток на вода, който след това се е оттеглил. След това изследователите изучили вълните, за да разберат повече за посоката на потока вода, който ги е създал, и установили, че те сочат право към мястото на удара на астероида Чиксулуб.

    Изследователите предполагат, че тяхната находка добавя още едно парче към появяващата се картина на астероидното събитие Чиксулуб.

    Gary L. Kinsland et al, Chicxulub impact tsunami megaripples in the subsurface of Louisiana: Imaged in petroleum industry seismic data, >Earth and Planetary Science Letters (2021). DOI: 10.1016/j.epsl.2021.117063

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини