В швейцарските Алпи са се образували 180 нови езера през последното десетилетие

Швейцарският федерален институт за водите и водните ресурси (EAWAG) е преброил 180 нови езера, образувани в швейцарските Алпи от 2006 до 2016 г. В съобщението, публикувано в понеделник, се подчертава, че топенето на алписките ледници е "видимо доказателство за изменението на климата".

Учените са съставили регистър на ледниковите езера въз основа на дългосрочни наблюдения.

"Ледниците в Алпите се топят поради климатичните промени. Когато големите ледени полета изчезнат, те често оставят вдлъбнатини и естествени водоеми. Тези басейни могат да се пълнят с разтопена вода, което води до образуването на ледникови езера", поясняват от института.

Както отбелязват изследователите, от 2006 до 2016 г. образуването на нови ледникови езера се е ускорило значително.

"Средно всяка година се появяват 18 нови езера, а общата площ на водната повърхност се увеличава с повече от 150 хиляди квадратни метра. Това е видимо доказателство за изменението на климата в Алпите", посочва EAWAG.

От 1850 год. насам са се образували близо 1200 ледникови езера. Повече от 1000 от тях съществуват и до днес. "Наличието на толкова голям брой езера, както и увеличената скорост на образуване на нови, беше изненада за нас“, казва Даниел Одермат, ръководител на сектора за дистанционни изследвания на EAWAG. "Очаквахме да има няколкостотин, но сега има повече от хиляда, а 180 са добавени през последното десетилетие", казва той.

Общата площ на ледниковите езера в Швейцария е 620 хектара. Най-големото е 40 хектара, но над 90% от езерата са с площ по-малка от един хектар.

Според Одермат, новият регистър "предоставя ценна основа за усъвършенстване и по-нататъшно развитие на сателитните изследвания". В допълнение, той може да служи като "добра отправна точка за наблюдение и анализ на въздействието на изменението на климата върху ледниковите езера".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини