Филм на Мина Милева и Весела Казакова с Мария Бакалова на кинофестивала в Кан

Филмът на Мина Милева и Весела Казакова „Жените наистина плачат“ („Women Do Cry“), който е копродукция между България и Франция, ще дебютира на кино фестивала в Кан на 14 юли 2021 г. Той ще се бори за награда в секцията „Особен поглед“, в която се състезават общо 20 продукции с необичаен подход в разказването на киноистории.

"Трудно е да си представим  по-очарователни и привлекателни режисьори от българското режисьорско-продуцентско-сценаристично дуо Мина Милева и Весела Казакова от продуцентската компания Activist38. Макар и леко уморени, те направиха кратка почивка от постпродукцията в Париж, за да разговарят с Variety за "Жените наистина плачат", вторият им игрален проект след предствения в състезателната програма на Фестивала в Локарно „Котката в стената“ (2019)." Това отбелязва в специален материал Variety.

Техният агент за продажби MK2, представи филма ("Women Do Cry") в Кан в последния възможен момент и той е сред 20 филма, състезаващи се в категотия Un Certain Regard - "Особен поглед".

Милева и Казакова весело казват: "Всъщност не планирахме Кан, всъщност не сме готови и продължаваме да не сме готови.“ 

Действието на "Жените наистина плачат" се развива в съвременна София, българската столица и в провинцията, на фона на протестите срещу Истанбулската конвенция през 2018 г. Темата, вдъхновена от семейството на Казакова, са жените като цяло и това, през което трябва да преминават в едно все още патриархално общество, особено майките. Номинираната за Оскар, SAG, BAFTA и "Златен глобус", Мария Бакалова играе роля на свободомислеща.

Сюжетът е за насилието и проблемите, пред които се изправят всеки ден жените в България. В него са преплетени и истинските истории на някои от актрисите, сред които са Мария Бакалова и трите сестри Казакови – Весела, Биляна и Катя, които за първи път ще са заедно на екрана.

В "Жените наистина плачат" участват още Йосиф Сърчаджиев, Ралица Стоянова, Добриела Петрова и др. Голяма част от сценария е на Биляна Казакова, която е написала основата, послужила за развитието и допълването на сюжета.  Постпродукцията е завършена във Франция, продуцент на филма е Кристоф Брунше от парижката компания MK2. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини