Наредба ще регламентира отглеждането на животни на територията на общината

Проект на Наредба за определяне обемана животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни на територията на община Първомай е публикувана в сайта на община Първомай. Тя регламентира обема на животновъдната дейност, реда, условията и местата за отглеждане на селскостопански животни и контрола върху санитарно- хигиенното състояние на населените места, както и ограниченията и забраните за отглеждането им.

Наредбата не се отнася за домашни любимци и за приюти за безстопанствени животни.

Чрез нея се определят задълженията на кметовете и кметските наместници по места, които контролират изпълнението на наредбата, съдействат за профилактиката, районират пасища и места за водопой, следят за недопускане на замърсявания и др.

Чрез Наредбата  се определят 5 зони, в които се регламентира  какви животни могат да бъдат отглеждани. В някои от зоните не могат да бъдат отглеждани животни за лична нужда, в други е разрешено ограничен брой домашни животни и птици. Указано е движението на животните и задълженията на собствениците им.

До момента в общината няма подобна Наредба. Тя е съобразена с изискването на Закона за ветеринарномедицинскта  дейност и е в съответствие с писмо от Окръжна прокуратура до Председателя на ОбС за предприемане на мерки за попълване на тази празнина.

Наредбата е публикувана на сайта на Община Първомай и по нея може да бъдат задавани въпроси, да се правят предложения за промени и допълнения до 18 юли.  Предложенията, възраженията и становищата могат да се депозират в Информационния център за обслужване на граждани на адрес гр. Първомай, ул. „Братя Миладинови - юг” № 50 или на електронен адрес: obaparv@parvomai.escom.bg.

След това Наредбата ще бъде обсъдена и гласувана от Общинския съвет в Първомай.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Още новини

Последни новини