Белгия прекратява поставянето на векторни ваксини срещу коронавирус

Белгийските власти са решили да прекратят постепенно употребата на векторни ваксини срещу коронавирус, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Отбелязва се, че ваксините на "Астра Зенека" и "Янсен" ("Джонсън и Джонсън") създават твърде много затруднения - несигурни доставки, ограничения за употреба при различните възрастови групи, възможни тежки странични ефекти.

Предвижда се остатъкът от поръчаните количества от тези препарати да бъде дарен за по-бедните държави по света. Досега в страната първа доза ваксина са получили 49 на сто от пълнолетните граждани, а 21 на сто - по две дози.

Местни експерти не са единодушни дали целта за ваксиниране на 70 на сто от пълнолетните е достатъчна за овладяване на епидемията. Според някои от тях би било добре ваксинираните да бъдат 85-90 на сто от общия брой на населението, особено след като ваксините не дават пълна защита на всички имунизирани.

По последни официални данни в Белгия жертвите на новото заболяване от миналата пролет достигат 25 хиляди, а заболелите надхвърлят един милион. Отчита се, че в последните седмици се наблюдава трайно подобрение по всички показатели.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини