Служебното правителство освободи председателя на ДАНС

Министерският съвет взе решение за освобождаване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев и предлага на президента да издаде указ за неговото освобождаване. Това съобщи на брифинг след заседанието служебният министър-председател Стефан Янев.

Не е трудно да дефинираме основите на тези мотиви: с поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основания, че предприема политически мотивирани действия в една деполитизирана структура, каквато е ДАНС, допълни премиерът.

Опитваме се да освободим държавата от незаконосъобразни практики и действия. Институциите да работят в обществен интерес по спазване на законите и правилата. Ако това е обвинение, че правим нещо грешно за държавата, готов съм да поема тази отговорност, заяви служебният премиер.

Пламен Тончев ще бъде предложен за нов председател на ДАНС.

Дали ще бъдат сменени другите председатели на служби, ще стане ясно когато вземем решение, подчерта служебният премиер.

На заседанието си днес Министерският съвет прие и постановление, с което осигури 104 милиона и 400 хиляди лева за добавка към пенсиите на всички български пенсионери. Това са 2 милиона и 88 хиляди български граждани, съобщи социалният министър Гълъб Донев.

Изплащането на добавките от 50 лв. на всички граждани, които получават пенсии, ще продължи до края на мандата на служебното правителство, подчерта министърът.

Служебният премиерът съобщи още, че Министерският съвет е взел решение за назначаване на четирима титуляри областни управители – на София, Добрич, Варна и Силистра, с което ангажиментът подготовката на изборния процес и участието на областните управи е приключила.

Сред задачите на Министерския съвет днес бяха приемането на промени в Оперативната програма за периода 1 януари – 30 юни 2021 г., разглеждането на Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2019 г., както и изменение на правителственото решение за определяне на национален координатор от българска страна на Инициативата "Три морета".

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Из
    изчегъртване
    4 -2
    12:59, 26 май 2021
    Всички корyмпета под ножа.
    • Вс
      всички тикви
      1 0
      19:09, 26 май 2021
      да ги ядат прасетата. за тиквонските мисирки няма да чакаме Коледа-веднага в тавата
  • 2
    Ощ
    Още
    3 -2
    13:32, 26 май 2021
    Очакваме още смени на некадърниците и калинките на герб. Пълна смяна на ръководните органи на МВР. Областните управления, военните, жандармерията, специализираните ведомства. Съд и отстраняване на полицаите участвали в побоя на демонстрантите през миналата година.
Последни новини