Добавка за пенсионерите и за юни, смяна на още областни управители

Министрите от служебното правителство решиха да се осигури добавка от 50 лв. за всички пенсионери и за юни. Това обяви на брифинг след заседанието служебният премиер Стефан Янев.

Вицепремиерът Гълъб Донев обясни, че е осигурена сумата от 104.107 млн. лв. за добавка за пенсиите на всички български пенсионери - 2.88 млн. български граждани.

"На предходното заседание обявихме, че изплащането на добавките към пенсиите на всички пенсионери ще продължи за мандата на предното правителство. Още тогава заявих, че намирането на този допълнителен ресурс е трудно, предвид финансовото състояние, в което се намира държавата", добави Донев.

Той уточни, че средствата са заделени от икономии от разходи, от които министерствата и МС са се лишили при изпълнение на определени политики и програми, някои от издръжка и персонал, част от преизпълнение на приходите на бюджета на Държавното обществено осигуряване - от осигурителни вноски. За месец юни добавките на всички български пенсионери ще бъдат осигурени, ще бъдат платени по график от НОИ.

Стефан Янев обяви и още едно решение, взето от Министерския съвет днес. Правителството освобождава четирима от областните управители, които са били назначени временно - в София, Варна, Силистра, Добрич, на тяхно място са назначени титуляри, които да се заемат с подготовката на изборния процес. Той вече е напълно подготвен на ниво областни управители, стана ясно от думите на служебния премиер.

Стефан Янев бе помолен да коментира изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че служебният кабинет няма да подготви честни избори.

"Не следя изявленията на партийните лидери, не знам какво е казал Бойко Борисов в детайли, но мога да кажа, че служебното правителство е със сериозна програма да овладява държавата, а с нашите действия се прави извода, че се опитваме освободим държавата от незаконни практики, институциите да работят в обществен интерес по законите и правилата. Ако това е грешно, аз съм готов да поема тази вина", категоричен бе Янев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини