Изследване: Всяка десета жена е преживяла спонтанен аборт

Всяка десета жена на света е преживяла спонтанен аборт и тези факти, често подценявани, трябва да се вземат предвид за подпомагане на пациентките, най-вече в психологически план, пише медицинското списание "Лансет".

"Прекалено дълго време спонтанните аборти бяха подценявани и не бяха вземани насериозно. Вече не можем да се задоволим само с това да кажем на жените "пробвайте отново", се казва в престижното медицинско списание.

Авторите на изследването са установили, че всяка година се регистрират 23 милиона помятания по света. А това съставлява 15 процента от общия брой на забременяванията. По думите на специалистите всяка минута се губят по 44 бременности.

Въз основа на данните от на научни разработки от последните 20 години станало видно, че 10.88 процента от жените са преживели спонтанни аборти. Вторите и третите помятания са сравнително по-редки, като те са били наблюдавани съответно при 1,9 и 0,7 от случаите.

Като рискови фактори се отчитат хромозомните аномалии на плода, възрастта на майката, индексът на телесната маса, когато е много висок или много нисък, употребата на цигари и алкохол, стресът, нощният труд и излагането на пестициди.

По-голям е рискът и при чернокожите жени. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ам
    Аме
    1 0
    16:19, 1 май 2021
    Господ да даде покой на неродените душички и утеха на горките им майки.
Последни новини