Иван Караславов и Вълчо Камбуров са предложени за почетни граждани на град Първомай

Кметът на община Първомай Николай Митков внася в Общинския съвет предложение за удостояването  посмъртно на з.ч.д. Иван Караславов и Вълчо Камбуров със званието „Почетен гражданин на гр. Първомай“.

В Община Първомай е постъпило предложение от Читалищното настоятелство, щатния колектив и самодейци при Образцово „Народно читалище Св. Св. Кирил и Методий-1894г. – гр. Първомай” за удостояване посмъртно на з.ч.д. Иван Караславов със званието с най-високото отличие на общината – званието „Почетен гражданин на град Първомай”.  Иван Караславов има неоспорим принос за укрепване на културата и читалищното дело в общината и в национален мащаб.

Още през месец юни 2020 г. от Атанас Забуртов и Инициативен комитет е постъпило предложение за удостояване посмъртно на Вълчо Камбуров със званието „Почетен граждани на град Първомай“ за приноса му в развитието на местното изобразително изкуство и оформянето на артистичния облик на града ни със своите творби.

Всяко от предложенията е мотивирано с дейността и успехите на двамата в областите, в които са се изявявали, общественото им признание и приноса им за развитието на културата.  

Предложенията ще бъдат гласувани на предстоящата редовна сесия на Общинския съвет на 29 април от 16.30 часа в пленарна зала.

Последното подобно предложение е правено през 2013 г. за удостояването на Иван Милев със званието "Почетен гражданин на град Първомай". Тогава то е и оттеглено с идеята да бъде преработен Правилникът за удостояване и  званието да не се отнася до града, а до общината. Редакцията така и не се случва и единственият почетен гражданин на града остава Христо Запрянов - масажистът на националния отбор по футбол, награден след незабравимото американско лято на 1994 година. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини