11 °C

Пчелар от Драгойново получи фермерско отличие

Петко Атанасов стана подгласник на победителя  в раздел Животновъдство на традиционния конкурс „Фермер на годината“, организиран от вестник Марица.

Петко Атанасов има драгойновски корени и се завръща към родното село на баща си, за да развива био пеларство. Мнозина го помнят като политик от времето, когато ВМРО беше фактор в политическия живот на община Първомай. Преди 5 години решава  със свой братовчед да започнат да отглеждат пчели. Така те стават трето поколение пчелари, а и са известни традициите на драгойновци в този поминък. Много бързо хобито се превръща в сериозно занимание. От първоначалните 2 кошера, днес вече са 190. Целта е да станат 500 и да бъде развито мобилното пчеларство.

Кошерите са разположени в две местности над селото, сред разнообразна растителност и най-важното – в район, в който земеделието е слабо развито и растителността не е третирана с химикали и пестициди. Затова медът му е сертифициран като био. Желанието на Петко Атанасов е да се създаде кооператив на био пчеларите, за да могат да си помагат и да са конкурентноспособни на пазара.

Церемонията по награждаване на отличените фермери се проведе в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. С нея бе открита изложба, разказващи за 11-те земеделски производители в Тракийската низина, които бяха отличени за 2020 година. Те са избрани между 50 номинирани за званието „Фермер на годината“.  В изложбата има фотоси, разказващи за земеделието в района и постиженията на шестте научни института на Селскостопанската академия.

Големите победители в конкурса за 2020 година са Виолета Крушкова в раздел Животновъдство и Кунка Петрова при растениевъдите.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини