Да си спомним за Почетния пчелар на България Руси Панев

В Деня на пчеларите – 10 февруари – си спомняме за почетния пчелар на България Руси Панев. Банкер по професия и пчелар по занимание, той е сред хората продължили и предали пчеларството на поколения след него. Руси Панев е роден в село Ябълково, но по-голямата част от съзнателния му живот преминава в Първомай. Той е от хората, учели се и продължили делото на Делчо Мерджанов от село Искра – създател на Първото пчеларско дружество в Пловдивска област.

С добиване на мед Руси Панев се занимава по наследство – от своя баща. През годините развива и усъвършенства своето хоби. Приятели разказват, че понякога цялото му семейство е било увлечено в заниманията му и е помагало за ваденето на меда.  Любовта и грижите към пчелите е предал и на брат си, и на племенниците си, единият от които упражнява пчеларството в Лондон.

През годините развива активна дейност в Дружеството на първомайските пчелари. Обучава много хора.

Руси Панев помага и на ученическите клубове по пчеларство в Първомай. Бил е лектор, провеждал е уроци и е бил неизменна част от журито, което оценява знанията на учениците на различни викторини и състезания по пчеларство. .

С достолепната си осанка внушава респект и не веднъж е правило впечатление как приковава вниманието на учениците.

На 24 март 2010 година гл. редактор на списание „Пчела и кошер“ връчва на Руси Панев грамота „Почетен пчелар на България". На 90 години той е награден за  дългогодишна активна пчеларска дейност и принос към българското пчеларство.

 Кошерите и целият инвентар са раздадени на негови приятели, ученици и последователи.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини