15 °C

Два химикала в масово използвани храни увреждат имунната система

Два химикала, които често се срещат в преработени храни, могат да навредят на имунната система, според ново проучване.

Химикалите са консервантът терт-бутилхидрохинон (TBHQ), открит в Pop-Tarts, Cheez-Its и повече от 1000 други храни на Kellogg, и пер- и полифлуороалкилови вещества (PFAS), група химикали, които могат да проникнат в храната от опаковките, според авторите на изследването от Работната група по околна среда (EWG), здравна организация с нестопанска цел.

"Пандемията насочи общественото и научното внимание към фактори на околната среда, които могат да повлияят на имунната система," пише авторът на изследването Олга Найденко, вицепрезидент на EWG за научни изследвания. "Преди пандемията химикалите, които могат да навредят на защитата на имунната система срещу инфекция или рак, не получаваха достатъчно внимание от агенциите за обществено здраве. За да се защити общественото здраве, това трябва да се промени."

Проучването, публикувано на 24 март в International Journal of Environmental Research and Public Health, установи, че тези химикали показват потенциално вредно въздействие върху имунната система в проучвания, проведени върху животни и в лабораторни съдове. Резултатите от тези видове изследвания обаче не винаги се отнасят до хората, така че новото проучване не може да докаже, че тези химикали увреждат имунната система при хората.

Въпреки това констатациите са достатъчни, за да предизвикат безпокойство, според д-р Кенет Спат, специалист по медицина на труда и околната среда в Northwell Health в Грейт Нек, Ню Йорк

"Продуктите, които разглежда това конкретно проучване, са очевидно много популярни, масово използвани хранителни продукти", казва Спат пред Live Science. "Това се превръща в ключов елемент, защото очевидно, ... колкото по-широка е експозицията, толкова по-голям е шансът да нанесе вреда".

Спат допълва, че "в исторически план има редица проблеми със здравето и безопасността, които са резултат от замърсители на храните [и] хранителни добавки." Някои от тези химикали са там "по рецепта", защото се добавят директно към храната. Но други възникват чрез разграждането на други химикали, а някои, като PFAS, могат да попаднат в храната от опаковката, каза той. "По тези причини е важно да гарантираме, че продуктите, които използваме, и храната, която ядем, се оценяват възможно най-добре за потенциални опасности. Проучвания като това са средство за наблюдение на това", казва Спат..

Авторите на изследването заявиха, че по-нататъшното тестване на тези химикали и техните потенциално токсични ефекти трябва да бъдат приоритет за изследванията и те призоваха Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) да направи преглед на най-новата наука за TBHQ и други хранителни добавки.

В изявление пред Live Science говорителят на Kellogg Крис Банер каза: "Предоставянето на безопасна, вкусна и качествена храна за потребителите е нашият основен приоритет. TBHQ е обичаен антиоксидант, одобрен за безопасна употреба от FDA, който много компании използват в много продукти за помагат за запазване на вкуса и свежестта на храната."

Вредни химикали?

Изследователите на EWG анализираха данни от програмата за прогнозиране на токсичността (ToxCast) на Агенцията за защита на околната среда, която извършва скрининг на голям брой химикали за въздействието им върху клетките в лабораторните съдове и върху протеините в епруветка. Те искаха да проверят колко добре програмата може да предвиди потенциалната вреда на химикалите за имунната система. Те анализираха данните на ToxCast, за да определят как химикалите, които най-често се добавят или попадат в храната, като TBHQ и PFAS, влияят на гените и протеините, свързани с имунната функция. Изследователите също прегледаха научната литература, за да видят дали проучвания са докладвали, че даден химикал е повлиял имунната система.

За TBHQ резултатите от тестовете на ToxCast и други изследвания показват, че химикалът влияе върху имунната система. Тестовете ToxCast показват, че TBHQ засяга протеини, като хемокини и цитокини, които координират реакцията на имунната система към патогени, пишат авторите на изследването.

Трудно е да се предскаже само от данните на ToxCast дали тези ефекти могат да бъдат вредни за имунната система при животни или хора, казва авторът на изследването и токсикологът от EWG Алексис Темкин пред Live Science И все пак според прегледа на литературата, проучвания върху животни са установили, че TBHQ е свързан с промени в имунната функция и имуномодулацията (повишаване или понижаване на имунния отговор), пишат авторите в своя доклад.

Що се отнася до PFAS, както изследванията върху животи, така и епидемиологичните проучвания предполагат, че тези химикали могат да бъдат токсични за имунната система, пишат авторите в своето проучване. По-високите нива на PFAS при хората са свързани с по-ниско производство на антитела в отговор на ваксинации, пишат авторите в своето проучване. Например, проучване от 2013 г. в Journal of Immunotoxicology съобщава, че децата, които са били изложени на по-високи нива на PFAS в утробата, имат по-ниско производство на антитела в отговор на детските ваксинации.

И все пак данните на ToxCast не разкриват ефектите на PFAS върху имунната система.  Например, според тестовете ToxCast, PFOA - вид PFAS, за който епидемиологичните проучвания показват, че може да потисне човешката имунна система, е засегнал само една от 19 тествани молекули на имунната система.

Въз основа на проучванията, включващи TBHQ, изследователите стигнаха до заключението, че ToxCast може да идентифицира молекули, които представляват риск за имунната система. Но неуспехът на ToxCast да маркира химикалите на PFAS като вредни за имунната система не означава, че е безопасен, а по-скоро посочва ограниченията на скрининга, пишат авторите.

FDA одобри TBHQ преди десетилетия, пишат авторите. Национални и международни агенции, като Националната програма за токсикология на САЩ и Европейската агенция за безопасност на храните, прегледаха TBHQ за безопасност, но въздействието на химикалите върху имунната система остава неоценено.

"Нашите изследвания показват колко е важно FDA да разгледа тези съставки за втори път и да тества всички хранителни химикали за безопасност", каза Скот Фабър, старши вицепрезидент по правителствените въпроси в EWG.

Резултатите от това проучване и подобни на него показва, че потребителите са в трудна позиция, тъй като може да бъде практически невъзможно да разберат дали някои химикали се съдържат в хранителните продукти. Не всички химикали, открити в храните, са посочени като съставки, тъй като някои от химикалите, като PFAS, не са директни добавки.

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
23 апр 2021
Последни новини