Артефакти на 105 000 години в Калахари оспорват идеята как се е появила цивилизацията

Каменни сечива, обгорени черупки от яйца и други артефакти на 105 000 години, открити в Калахари, оспорват идеята, че цивилизацията се е появила в крайбрежните райони, съобщи "Дейли мейл".

По онова време в африканската пустиня е падал достатъчно дъжд, за да живеят там хора.

Учените откриха също 25 малки парчета калцит, смятан за най-стария известен кристал на земята. Те насочват, че спиритичните ритуали отдавна са типични за човечеството. Тъй като намереното е от едно и също време като най-старите известни артефакти от крайбрежни обекти в Южна Африка, експертите изтъкват, че ранните хора в Калахари са били не по-малко иновативни от съседите им до морето.

Международният екип от учени е открил артефактите в скален подслон на хълма Га-Мохана, който е над обширна савана в южната част на Калахари. Експедицията е намерила стотици каменни сечива, както и животински кости със следи от сечене, 42 обгорени парчета от черупки от яйца от щраус. Кристалите са 22, някои колкото длан, други по-малки. Източник на калцит съществува на 2.5 км от мястото.

Преди тази находка най-старите известни кристали, използвани от хора, бяха на около 80 000 години. Те са от друг южноафрикански скален подслон.

Га-Мохана е на 600 км от крайбрежието.

"Резултатите ни от този скален подслон показват, че опростеният модел за произхода на нашия вид вече не е приемлив", каза Джейн Уилкинс, палеоархеолог от Австралийския изследователски институт по човешка еволюция към университета "Грифит" в Куинсланд. "Данните показват, че е е имало и други такива райони на африканския континент. Калахари е бил само един от тях."

Тъй като има много малко археологически обекти от това време, не е ясно дали човешката дейност се е развила в един район и след това е пренесена в други, или е възникнала независимо на няколко места.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини