"Вечните химикали" увеличават риска от затлъстяване при децата още по време на бременността

Рискът от въздействието на "вечните химикали" започва още преди раждането, установи проучване, цитирано от електронното издание "Медикъл Експрес".

Излагането на действието на пер- и полифлуороалкилните вещества (PFAS) по време на бременността е свързано с леко завишени индекси на телесна маса и с увеличен риск от затлъстяване при децата, сочат резултатите от изследването под ръководството на университета Браун, САЩ.

Подобна връзка бе регистрирана при предишни изследвания, но данните не бяха категорични. Новото изследване е проведено въз основа на много повече данни, каза ръководителят му Юн "Джейми" Лиу, постдокторант по епидемиология в Училището за обществено здраве в университета Браун.

Резултатите са въз основа на осем изследвани групи в различни райони на САЩ, с различни демографски характеристики, каза Лиу. Това прави резултатите от изследването по-подходящи за обобщение по отношение на цялото население,  посочи той.

Изследването е анализирало данни, събирани в продължение на две десетилетия, за 1391 деца на възраст от две до пет години и за техните майки от щатите Калифорния, Илинойс, Масачузетс, Колорадо, Ню Хемпшър, Джорджия и Ню Йорк.

Пер- и полифлуороалкилни вещества се използват в някои видове водоустойчив текстил, в продукти за лична хигиена, в противопожарна пяна, в опаковки на храни, в медицински продукти и множество домакински продукти. Смята се, че са изключително дълготрайни и се смята, че ще са устойчиви в околната среда в продължение на хиляди години, поради което са известни и като "вечни химикали".

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини