Поемането на общински дълг – отново е в дневния ред на общинските съветници

Общинските съветници отново ще обсъждат поемането на общински дълг. Този път искането е за 1 млн. лева.

Преди няколко месеца кметът Николай Митков внесе предложение за теглене на кредит от 2 млн. лв. от банка при определени условия, като целта беше бъдат покрити задълженията към доставчици и разплащане на таксите с община Асеновград за ползването на сметището.

Междувременно от републиканския бюджет беше отпуснат 1 млн.лв. безлихвен заем до края на 2021 година.

Сега кметът предлага да бъде изтеглен от финансова институция дълг в размер на 1 млн.лв. при следните условия: 1 година гратисен период, 10 години за погасяване, плаващ лихвен процент, формиран от базов индекс плюс надбавка, не по-голям от 2,5 % фиксиран за срока на кредита и други.

Целта на дълга е да бъдат възстановени в набирателната сметка 300 000 лева; 600 000 лева за разплащане на задължения към доставчици, натрупани от първостепенния разпоредител с бюджет Община Първомай и второстепенния разпоредител с бюджет Поделение „Образование и култура“ и 100 000,00 лева – осигуряване на дофинансиране на маломерни и слети паралелки към второстепенните разпоредители с бюджет - училища, гласувани от ОбС Първомай през предходни бюджетни години.

Предложението ще бъде гласувано на предстоящата редовна сесия на ОбС - Първомай, която ще се състои на 25 март, от 16.30 часа.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини