Мистериозният гост Оумуамуа вероятно е къс от подобен на Плутон свят

Близо четири години след откриването си междузвездният гост Оумуамуа продължава да е мистерия. Защо е с такава форма? Как се е образувал? Миналата година изследване предположи, че той е част от планета, която е била унищожена, след като се е приближила твърде близо до своята звезда. Сега ново проучване също показва, че вероятно става дума за планетарен фрагмент, но от много по-различен източник. Оумуамуа вероятно е фрагмент от приличаща на Плутон планета, орбитираща около своята звезда на голямо разстояние.

Научният труд, публикуван в две части в Journal of Geophysical Research: Planets (тук и тук), има за цел да обясни странната, подобна на пура форма, както и други странни свойства на обекта (например защо прилича на астероид, но ускорява като комета). Екипът открива, че биха могли да обяснят много от нещата, които сме наблюдавали до момента, ако приемем, че Оумуамуа е изграден от азотен лед – досущ като повърхността на Плутон.

Ако това наистина е така, то учените изчисляват, че Оумуамуа е навлязъл в Слънчевата система за първи път през 1995-а. Приближавайки Слънцето, той бавно е започнал да се изпарява. Този процес е създал странната плосковидна форма и обяснява защо обектът постоянно ускорява своята скорост, докато минава край Слънцето (и в края на краищата става видим от Земята).

„Замразеният азот би могъл да обясни и необичайната форма на Оумуамуа. Докато външните пластове от азотен лед се изпаряват, формата на тялото ще става прогресивно по-плоска – досущ като парче сапун, чийто външни пластове падат малко по малко след употреба“, казва Алън Джаксън от Щатския университет в Аризона.

Оумуамуа е навлязъл в Слънчевата система с малко по-бавна скорост, отколкото би трябвало, което означава, че не е пътувал из междузвездното пространство повече от 1 млрд. години. Учените подозират, че свят, подобен на Плутон (и намиращ се далече от своята звезда), е бил ударен от нещо. Фрагменти от екзопланетата са се отцепили и в края на краищата (по една или друга причина) са се насочили към нас.

“Това изследване е вълнуващо, тъй като вероятно най-накрая разплита мистерията около Оумуамуа – бихме могли да го идентифицираме със сравнителна точност като фрагмент от екзо-Плутон – подобна на Плутон планета от друга Слънчева система – казва Стивън Деш от Щатския университет на Аризона. – До момента нямахме представа дали други слънчеви системи разполагат с планети като Плутон, но сега открихме фрагмент от подобно космическо тяло, преминаващ край Земята.“

Оумуамуа е твърде малък, за да продължим да го изучаваме. За да разрешим тази мистерия, ще се нуждаем от нови обсерватории, които могат да следят всички междузвездни обекти, преминаващи през Слънчевата система. Наскоро ново изследване изчисли, че всяка година в орбитата на Земята би трябвало да има седем такива обекта, така че по всяка вероятност много скоро ще имаме и други подобни възможности.

Източник: obekti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини