Земноводното, което може да спаси човечеството

Аксолотълите са вид земноводни, които се срещат в Мексико и са символ на столицата. За някои те са страшни водни чудовища, а за други - очарователни същества, които изглеждат вечно усмихнати. За учените обаче са много повече. Именно в тях те виждат надежда за откритието на лек против редица тежки и неизлечими болести.

BBC разказва историята на ветеринарния лекар и изследовател на тези любопитни създания Ерика Сервин Самора. Дамата споделя личните си наблюдения и преживявания с аксолотъл, който нарича Франки и за който се грижи след тежка травма.

Франки бил обезобразен. Но той, както и останалите от вида му, се радва на специален талант. Самата Самора остава изумена от забележителните регенеративни способности на животното, за които преди това само е чела в проучванията си.

В рамките на два месеца изгубената тъкан на Франки се възстановява напълно. Израства му абсолютно функционално око и животът му постепенно се нормализира.

За съжаление, аксолотълът е почти изчезнал в дивата природа поради увеличаването на инвазивните видове риби и замърсяването на водата.

Тези четирипръсти водни обитатели, чието тяло стига дължина до 20 см, представляват огромен интерес за учените най-вече заради регенеративните им свойства. Експертите търсят начини как да се възползват от тях, за да започнат да ги прилагат и при хората.

Надеждата им е да ги използват при лечението на редица органи като сърце и черен дроб, както и при тежки наранявания, включително загуба на крайници.

Сервин Самора и други учени откриват, че аксолотълите, както и всички земноводни, са устойчиви на рака. "За 15 години не съм виждала случаи на злокачествени тумори при тях", споделя ветеринарят. Подозира, че причината отново е способността им да регенерират клетки и части от тялото си.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини