Оумуамуа продължава да озадачава учените

Мистериозният междузвезден обект 1I / Oumuamua, който пристигна в Слънчевата система от външния космос, отново се оказа не това, което астрономите бяха решили, че е.

В ново проучване астрофизиците от Харвард твърдят, че Оумуамуа изобщо не е "азотен айсберг", съобщава Live Science. 

Странният междузвезден обект с формата на пура, летящ със скорост 92 хиляди километра в час, беше открит на 19 октомври 2017 г. въз основа на данни от телескопа Pan-STARRS. Първоначално се смяташе за комета, но седмица по-късно беше прекласифициран като астероид.

Наблюденията на 1I / Oumuamua потвърдиха, че той никога не е бил гравитационно свързан със Слънчевата система и вероятно е първият междузвезден обект, открит от астрономите. Учените все още не знаят какво е накарало 1I / Oumuamua да проникне в Слънчевата система или от какво е направен този обект.

През март 2021 г. астрофизици от университета в Аризона обявиха, че са разбрали състава на извънземния обект. Те твърдят, че 1I / Oumuamua е парче азотен лед, което се е откъснало подобна на Плутон планета някъде извън Слънчевата система.

Сега учените от Харвард отхвърлят ​​тази хипотеза. Те твърдят, че във Вселената няма достатъчно азот, за да се създаде обект като Oumuamua с дължина 800 метра и ширина 167 метра (приблизително).

Чистият азот е рядък и се среща само на Плутон в много малки количества, казват те. Дори ако всичкият азотен лед във Вселената може да бъде събран, той пак няма да е достатъчен за образуването на 1I / Oumuamua.

Една хипотетична планета, от която би могъл да се откъсне такъв "азотен айсберг", би надхвърлила повече от 60 пъти масата на звезда, необходима за създаването на всички планети в нашата слънчева система, което според изследователите е абсурд.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аз
    АЗОТ
    2 -1
    14:58, 16 ное 2021
    освен на плутон май и на земята има доста чист азот ама както и да е
Последни новини