Цецка глобява Доган заради 4 неизвинени

Лидерът на ДПС Ахмед Доган няма да получи две трети от депутатската си заплата заради отсъствия от пленарни заседания на парламента, съобщи председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Той има 4 “неизвинени” отсъствия от заседания през юли. Не съм аз наказващият орган, прилагам нормите на правилника, коментира Цачева. Според нея избирателите са тези, които трябва да кажат дали поведението на Доган се вписва в поведението на народен представител.

Така както Конституцията не предвижда правна санкция за отвод на депутати, няма как парламентът да гласува отвод на Доган като народен представител. Въпросът е морален, добави председателят на НС. Лидерът на ДПС идва в парламента при важни гласувания като избор на правителство или вот на доверие.

Следващия вторник депутатите ще получат новите си карти за достъп и гласуване в парламента. Те ще могат да ги изпробват още другата седмица, когато се очаква да има пленарно заседание. Дневният ред ще бъде обявен с разпореждането за свикване на заседанието. Вчера е била изпробвана новата система, която се инсталира на двата входа на сградата на НС.

Специалните пропускателни карти на депутатите ще дадат възможност да се избегне гласуването с повече от две карти, смята Цецка Цачева. Тя уточни, че те ще дадат възможност във всеки едни момент да се знае кой депутат се намира в сградата на НС. Работи се и по надграждане на системата с биометрични данни, които трябва да бъдат включени в чиповете на картите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини