Погребват полицай Любомир Митов

Погребението на полицай Любомир Митов, който почина преди дни във ВМА, е днес.

На 10 юли 40-годишният полицай Любомир Митов бе тежко ранен след престрелка между полицейски патрул и престъпна група край Своге. Митов бе приет във Военномедицинската академия в София с опасност за живота, травматичен шок, над 2 и половина литра кръвозагуба. Повече от сто негови колеги полицаи се отзоваха на призива да дарят кръв.

В 6.04 часа 10 юли на телефон 166 жена от гара Бов подава сигнал за грабеж в дома на К.И. 55 г. – българин с двойно гражданство, с когото тя живее на семейни начала. В той този момент се намира в чужбина. Жената обяснила, че двама маскирани са проникнали през нощта в къщата, в която по това време били заедно с домашната помощничка и малкото й дете. Нападателите завързали жените, едната от тях е пострадала и транспортирана е в болница. След това разбили касата на семейството и задигнали съдържанието й, както и други вещи. Натоварили откраднатото в луксозен джип “Линкълн”, също собственост на семейството, и напуснали къщата. Автопатрул от РПУ-Своге засича откраднатия джип на влизане в Своге и започва преследването му. След предупреждение от страна на полицейските служители, двамата заподозрени откриват огън. При престрелката е тежко ранен полицай Любомир Митов, а колегата му Александър Димитров успява да задържи нападателите с помощта на втори полицейски екип, който незабавно пристига на мястото на инцидента. Намерено е и оръжието, с което е прострелян полицаят – пистолет “Байкал”.

След грабежа бяха задържани К.Д. /22 г./ и В.Н. /34 г./ с регистрации за грабеж и средна телесна повреда от 1995 г. като извършители на тежкото криминално престъпление. На В.Н.бе повдигнато обвинение за грабеж и опит за убийство, на К.Д. – обвинение за грабеж. Двамата са задържани в следствения арест.

За проявения висок професионализъм, смелост, съобразителност и целенасочена работа в екип при издирване и задържане на извършителите на тежкото криминално престъпление, извършено на 10 юли 2009 г. на територията на РУ-Своге, ст.полицай Л. Митов е предложен за награда с отличие “Почетен знак ІІІ-та степен”. В деня на прострелването му и след това стотици колеги на Митов от ОДМВР, СДВР, други структури на МВР и граждани дариха кръв в помощ на пострадалия, като кръводаряването продължи и вчера. Колеги на Митов от ОД МВР-София и от цялата страна показаха съпричастност и отзивчивост и се включиха в благотворителната кампания за набиране на средства в помощ на семейството на полицая,  инициирана от областната дирекция.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини