ГЕРБ с декларация за задържания брат на депутат от БСП

ГЕРБ излезе със специална декларация срещу БСП, след като вчера беше съобщено, че братът на депутата социалист Георги Стоилов, който беше осъден и обявен за издирване, е задържан в Чехия. 

"Вчера стана ясно, че на 2 февруари 2021 г. в изпълнение на издадено от специализираната прокуратура на европейска заповед за арест в Чехия е бил задържан Илия Стоилов. Илия Стоилов е брат и съдружник на депутата от БСП Георги Стоилов, дарител на партията БСП по време на изборите през 2017 г. През 2020 г. Стоилов беше осъден задочно на 7 години лишаване от свобода за това, че е ръководил организирана престъпна група", заяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, цитиран от "Фокус".

Той изтъкна, че след изчезването на брат си Георги Стоилов обяснил, че той не се крие от правосъдието, а се лекува в чужбина.

"Днес става ясно, че това е лъжа. Още през 2017 г. от парламентарната трибуна групата на ГЕРБ призовахме БСП да се разграничи от своя депутат и да поиска оставката му. Вместо това получихме отговор, че всеки е невинен до доказване на противното. Днес Илия Стоилов е осъден и задържан. Каквото и решение да взема БСП оттук нататък - то ще бъде закъсняло", заяви още депутатът от управляващата партия.

Той припомни, че много депутати от ГЕРБ само за съмнения са подавали оставки.

"Вие предпочетохте обратното - цялата ви партия да носи отговорност за Илия Стоилов. Времето е най-добрият съдник за едно или друго политическо решение. В края на настоящия парламента ние имаме очи да застанем пред своите избиратели и с добрите неща, които сме направили, и с грешките, които сме направили. Вие предпочетохте да се занимавате с компромати и черен пиар, от тази позиция да се държите като непогрешими", изтъкна още Маноил Манев.

По думите му този факт не е в състояние на да накара БСП да признаят, че са сбъркали като са го номинирали и защитили.

"Това гарантира, че подобни грешки ще бъдат повтаряни и все повече ще се превръщат в начин на поведение на вашата партия. Затова и не е учудващо вашият лидер във Варна Борислав Гуцанов, който сам по себе си е достатъчно спорна фигура, е решил да номинира за член на РИК Николай Николаев Банев. Николай Банев е син на небезисвестния и сочен за олигарх, който носи същото име бизнесмен. Тази кандидатура идва да покаже, че нищо ново не сте научили и нищо старо не сте забравили", заяви още Манев.

Депутатът от ГЕРБ обърна внимание, че бизнесменът Николай Банев е бил спонсор на събиранията на Бузлуджа през първите 20 години след 1989 г., днес е в ареста и очаква своята присъда.

"През това време небезизвестният Гуцанов предлага синът му да гарантира честността на предстоящите парламентарни избори. Вие имате право да взимате вашите вътрешнопартийни решения и ние нямаме никакво намерение да ви даваме съвети в една или друга посока. След подобни решения и след подобна партийна история, вие нямате никакво право да се държите като стожери на морала в политиката. Нямате право, защото не притежавате смелостта да се променяте и да осъзнавате грешките си", изтъкна Маноил Манев.

Отговорът на БСП не закъсня.

"Подобни декларации не ви помагат. Това, което се демонстрира в момента, е в най-добрите фашистки традиции, в които отговорността не е персонална, а търсим отговорност от роднините на извършилите престъпление, част от които не са и доказани“, заяви Кристиан Вигенин, цитиран от bTV.

Тези негови думи обидиха Вежди Рашидов.

"Ние викаме ли ви комунисти?“, попита той социалистите и призова от трибуната да не бъдат изричани "ксенофобски изказвания“.

След тази реплика спорът се разрасна и Цвета Караянчева се намеси след обвиненията за внушения и обиди в декларацията на ГЕРБ.

"Обаждате се отгоре като в селска кръчма“, скара се обаче на председателя на Народното събрание Таско Ерменков от БСП, който поиска колегите му да не бъдат прекъсвани по време на многобройните процедури.

"Диктатът, който налагате тук, няма да ви помогне в изборите, а ще покаже, че сте вредни за държавата“, подчерта той.

"Българските граждани ще преценят дали сме вредни, или не. Нека не изземвате функциите. Вие обичате да говорите от името на гражданите, да оставим на 4 април те да решат“, контрира Караянчева.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    7/
    7/8
    4 -4
    14:03, 4 фев 2021
    Черноянчева,запомни,че 4 април ще бъде ден последен за тази измет от дясно в парламента, който ръководиш!
    • Кр
      Красимира Найденова
      1 -3
      19:29, 4 фев 2021
      Черноянчева и ГЕРБ,наистина заприличахте на Профашистка партия.Нито съд,нито Прокуратура.Само и единствено саморазправа с неудобните.
  • 2
    Чи
    ЧИП
    1 -3
    16:10, 4 фев 2021
    Тези гробари са чипирани от мутрата!Вожда само като си помисли нещо и лакеите му го казват!Хора,пазете се да не станете като тях!
    • Хи
      Хистори БГ
      0 -2
      01:02, 5 фев 2021
      На априлския пленум през 80-те години на миналия век избраха Тодор Живков за първи секретар. След 4 април тази година неговия бивш бодигард ще бъде избран за 4 мандат за управление!
Последни новини