14 °C

Скандал в парламента заради изслушването на Бойко Борисов

Поредният скандал заради нежеланието на премиера Бойко Борисов да изпълнява задължението си да бъде изслушан от депутатите се разрази в парламента. Миналата седмица от БСП настояха премиерът да внесе доклад за приоритетите, които е следвала страната ни по време на отминалото германско председателство на Съвета на ЕС, както и за настоящото португалско. Това явяване на премиера или неговия заместник е заложено в парламентарния правилник и Конституцията на България. Борисов обаче не обича да идва в парламента. За последно той се яви април миналата година, за да каже какво е актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Covid-19, и все още не е влизал в Партийния дом, където заседават депутатите от есента. Последното участие на Борисов в парламентарен контрол пък беше преди година.

Председателят на парламента Цвета Караянчева намери начин да "извинява" неявяването му, като подлага явяването му на гласуване, както се случи и вчера с любезното съдействие на “Воля”.

Заместник-председателят на БСП в парламента Драгомир Стойнев отново повдигна темата днес. Той напомни, че преди една седмица е призовал министър-председателя да изпълни чл. 105 от Конституцията и чл. 128 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

"Вие тогава обещахте, че ще помолите министър-председателя тази седмица да дойде в зала и първо да отчете резултатите от приоритетните досиета, касаещи германското председателство, и новите приоритети, касаещи португалското председателство", изтъкна Стойнев.

Не мога нищо да направя, залата реши

Караянчева му отговори, че е щяла да включи темата в програмата, но Веселин Марешки по чл. 53 ал. 3 я е изпреварил и предложил да поканят премиера в Народното събрание.

"Вчера направихме гласуване. Това гласуване показа, че вие нямате достатъчно гласове, с които да поканите премиера. Тук залата реши, че точката в момента не е на дневен ред. Не мога нищо да направя, г-н Стойнев, залата реши", каза Караянчева.

Георги Свиленски от БСП припомни, че преди седмица тя е обещала, че ще проучи правилника и ще направи така, че министър-председателят да дойде тук. "Една седмица не ви стигна. По този правилник министър-председателят е длъжен да дойде тук. Няма нужда нито парламентарната група на "Воля", БСП, ГЕРБ, ДПС да гласува, той да дойде тук. Неговото задължение е той да бъде тук на 6 месеца и да каже какво прави правителството в предстоящите 6 месеца европредседателство. Колко време ви трябва да вас да прочетете правилника", попита още Свиленски. Според него премиерът се страхува да дойде в пленарната зала.

Кръстина Таскова от "Воля" призова да се спре “този цирк”. "От БСП присъстват само тези, които бяха наказани от председателката си и тези, които бяха възнаградени да бъдат водачи на листи. Разбирам, че за тях кампанията започва", каза още Таскова.

"Ма", циркове и страх

Веселин Марешки също се намеси в процедура по начина на водене и изтъкна, че председателят на парламента няма право да спира цирка и циркаджиите. Той направи забележка, че от БСП правят просташки, глуповати и идиотски подвиквания. Марешки визира Георги Гьоков, който според него подвиквал на "Ма" на Кръстина Таскова.

Георги Гьоков поиска лично обяснение, но такова първоначално не му бе дадено и той правеше реплики към председателя на парламента и отказваше да слезе от парламентарната трибуна.

"Колеги, нека започнем работа, ще имате възможност да се обясните. Разбира се, че имате право на лично обяснение. Не защитавам никого, г- Гьоков. Циркът го правите вие. Какво значи ме е страх? Аз за тези 4 години съм показала, че от нищо не ме е страх", каза Караянчева. В крайна сметка тя му даде думата.

"Искам да кажа от трибуната като мое лично обяснение, че г-н Марешки може моето име да не го е чувал, но който го е чувал, го е запомнил с добро", изтъкна Гьоков.

Председателят на парламента Цвета Караянчева увери Георги Гьоков, че има добро име, тъй като е водач на листа.

Веселин Марешки пък призова БСП да си го приберат долу.

Каква е разликата между "Аушвиц" и "Белене"?

Вежди Рашидов от ГЕРБ също излезе на трибуната и призова да не позволява от тази висока трибуна да се правят квалификации за хората. Изказването му бе във връзка с по-ранната процедура на Кристиан Вигенин, който обвини ГЕРБ, че демонстрират най-добрите фашистки традиции. "Преди малко нарекохте фашисти колегите", каза Рашидов на БСП. Той попита каква е разликата между "Аушвиц" и "Белене".

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  3,
  3,14
  8 -2
  13:49, 4 фев 2021
  Тези гробари са нагли,мръсни и долни!Затова ги изгониха от другите партии!Лаят като беззъби кучета,защото им остана малко време!
 • 2
  77
  777
  6 -1
  16:05, 4 фев 2021
  "Залата реши"!!!!Кога започнаха да решават и неудошевените предмети,бе ПКП?

Още новини

Хороскоп за 18.04.2021

Последни новини