"Възраждане" искат контрол върху социологическите агенции

Румен Радев: Бързото оповестяване на здравния протокол ще създаде яснота за условията на предизборната кампания и ще насърчи участието в предстоящите избори

Необходимо е своевременното оповестяване на здравен протокол с конкретните мерки, които ще се прилагат при различни стойности на заболеваемостта в страната, за да е ясно как те ще се отразят на предизборната кампания, в която ще участват хиляди граждани. Не трябва да се допуска неяснотата в оповестяването на здравните мерки да всява паника в обществото и да влияе негативно върху активното участие на гражданите в изборния процес. Това заяви президентът Румен Радев на провелата се днес на „Дондуков“ 2 среща с партия „Възраждане“, част от поредицата консултации с непарламентарно представени политически формации. По думите на държавния глава, дебатите и консултациите, рационалните предложения и решения са начинът за повишаване на активността и доверието в изборния процес и легитимирането на новоизбраното управление.

От партия „Възраждане“ подчертаха, че подкрепят възможно най-ранната дата на провеждане на парламентарните избори. Лидерът на формацията Костадин Костадинов призовава за привличането на наблюдатели в изборните секции, които да осъществяват контрол извън правомощията и компетенциите на Централната избирателна комисия и политическите партии.

Сред обсъдените теми бе необходимостта от промяна в Изборния кодекс, който в сегашния си вид ощетява малките формации от гледна точка на медийното отразяване. От „Възраждане“ изтъкнаха също така липсата на контрол върху работата на социологическите агенции в рамките на изборния ден. Незаконното разпространяване на манипулативна информация за резултатите от изборния процес от социологически агенции, вече е довело до негативни явления и изкривявания в изборните резултати.

Обща бе позицията, че е необходима работа от страна на всички политически партии, за да се гарантира висока избирателна активност. Според участниците в срещата българските граждани трябва да бъдат насърчени масово да упражнят правото си на глас, за да неутрализират влиянието на купения и контролиран вот и за излъчването на легитимно Народно събрание.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини