ДБ предлага гласуване по пощата, е-подписки и онлайн излъчване на броенето на бюлетините

Предварително гласуване по пощата е най-доброто решение за гарантиране на правото на глас на всеки българин и за предпазване на всички участници в изборния процес в условията на пандемията от коронавирус.

Тази позиция заявиха представителите на “Демократична България” на срещата си с президента Румен Радев, част от консултациите при държавния глава за организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

През 2018 г. “Демократична България” внесе в Народното събрание законопроекти за въвеждане на дистанционно и пощенско гласуване, но те не бяха припознати от нито една парламентарно представена сила. През септември 2020 г. обединението предложи промени в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, включително за извършване на независим одит на устройствата за вота.

Като част от усилията си за осигуряване на прозрачността на вота и избягване на струпване на застъпници и наблюдатели в изборните помещения “Демократична България” предлага също да се въведе ред за онлайн излъчване в реално време на броенето на бюлетините в секционните избирателни комисии. То би било възможно чрез устройства като таблети или смартфони и централизирана платформа за стрийминг. Обединението е готово да предостави интеграция с платформата си за честни и прозрачни избори “Ти броиш”.

“Ние имаме готовност и уверихме президента - да изготвим конкретни законодателни текстове за това. Имаме готовност през нашата платформа “Ти броиш” нашите застъпници, които вече са 6 хиляди, да участват изключително активно в стрийминга. Важно е всички излъчвания на броенето на гласовете да се съберат на една платформа. “Ти броиш” има техническата способност да бъде такова място”, заяви Христо Иванов пред журналисти след разговора при държавния глава.

Платформата “Ти броиш”, чрез която ще се извършва паралелно преброяване в деня на вота, и към момента е отворена към всички желаещи граждански сдружения и политически сили.

Преди дни “Демократична България” внесе в Централната избирателна комисия (ЦИК) писмо, с което настоява да бъде осигурена прозрачност на всички параметри по договора за доставка на машините и отново повдигна въпроса за независимия одит. Формацията поиска да бъде премахнато броенето на “контролните разписки” от машинното гласуване и вместо това да се използват директно данните от машинния протокол.

Пред държавния глава “Демократична България” предложи също да се предвиди възможност подписите, които политическите сили следва да представят в ЦИК за регистрация за участие в изборите, да се събират и електронно, като изрази готовност да изгради отворена платформа за целта с използване на квалифицирани електронни подписи, включително облачни такива. Обединението предлага и да бъде разгледана възможност за използване на персоналния идентификационен код (ПИК) на НАП в подписките.

Сред предложенията на “Демократична България” са и увеличаване на безплатното време за кампания на участниците в изборите в обществените медии – БНР и БНТ, като отговор на предизвикателствата, произтичащи от пандемията. Сред исканията са и организиране на много по-силна информационна кампания за безопасността на вота и начина за гласуване с машини, оповестяване на здравен протокол за протичане на изборите и въвеждане на нови “тъмни стаички”. Предлага се те да бъдат заменени от паравани, като целта е да се осигури по-добра циркулация на въздуха като мярка срещу разпространението на коронавируса, а същевременно да се запази тайната на вота.

“Основният риск на предстоящите избори се състои в това, че те ще бъдат организирани от корумпираната борисова държава и затова е необходимо да призовем колкото се може по-широки обществени кръгове да участват в наблюдението и контрола по тяхното провеждане”, заяви пред президента съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов.

“Ако ние проведем едни избори, на които голяма част от българите да не посмеят да излязат, това ще заложи бомба във фундамента на това, което всички се опитваме да направим – защото изборите са начинът, по който демокрацията обновява доверието в институциите”, добави Христо Иванов по време на срещата.

“Доверието в изборния процес е ключово за доверието в демокрацията въобще. Виждаме какво става по целия свят. Хаос, популизъм, радикализъм. Това вещае все по-чести кризи. Дълг и отговорност на държавниците е да се извисят над злободневните страсти, над личните и партийни интереси, и да гарантират честни и прозрачни избори, които да върнат доверието в институциите”, коментира Владислав Панев, съпредседател на “Зелено движение”.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини