"Дневник": Известни медици и учени подвеждат българите за защитата на ваксината

Известни български лекари и имунолози създават невярна представа за ефекта от ваксината срещу коронавируса, като твърдят пред медии, че тя предпазва не само от разболяване, но и от разпространяване на заразата, пише "Дневник". Подобни твърдения се основават на опита с предишни ваксини и на необичайно високата ефективност на тези за коронавируса. Но конкретно за вече одобрените две в ЕС няма документални доказателства и както създателите им, така и регулаторите предупреждават за това.

"Дневник" писа по този повод в края на 2020 г. след изказване в този дух на здравния министър. Но подобно говорене продължава, а то създава опасна представа за това какво могат да правят ваксинираните в обществото около месец след първата инжекция, т.е. срокът, в който се изгражда имунна защита.

Призивите за това всеки ваксиниран да не спазва никакви ограничения не съответстват и на данните от тестовете - при ефективност от около 95%, очевидно е  и е описано подробно, че 5% от ваксинираните все пак се заразяват с COVID-19.

"Да, ваксинираният не заразява. И, което е по-важното, не се разболява. На нас не ни трябват излекувани хора, трябват ни здрави хора." Това заяви в събота по "Нова телевизия" заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов, представляващ в ръководството личните лекари.

"Преболедувалият не може да зарази, защото самият той не се разболява. Той не може да зарази друг, защото имунитетът, който той има, му пречи да се зарази отново. А не може да разболее друг, без самият той да се е разболял", каза в края на 2020 г. зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова по същата телевизия.

"Смятам, че изключително тежко провокативно и невярно е, че ваксинираните трябва да продължат да спазват мерките. Че защо тогава са ваксинирани?" Това попита проф. д-р Андрей Чорбанов на консултациите при президента Румен Радев за провеждането на безопасни парламентарни избори.

"Принципът на ваксинираните е, че те са предпазени - ако са изградили достатъчно имунен отговор, те нито могат да размножават, нито могат да разпространяват каквато и да е инфекция. Имунизираният човек не размножава и не разпространява който и да е патоген", продължи той. И веднага след това каза, че не е известно за какъв период се запазва имунитетът от тази ваксина, но ако защитата е под една година, няма смисъл да се прави.

Чорбанов, който е директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН, продължи да повтаря тезата си и в предаването "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR. Ако човек е имунизиран и ваксината е ефикасна, той трябва да бъде абсолютно свободен, каза имунологът. Запитан дали той самият смята да се ваксинира сега, отговорът му бе, че ще изчака, защото "става дума за трезвия здрав разум, в който ние приемаме, че ваксината е нещо хубаво, но тази конкретно се нуждаеше от малко повече изследвания".

А какво казват регулаторите

В действителност регулатори със световен авторитет изрично казват, че няма събрани достатъчно доказателства, че ваксинираният с "Комирнати" спира да разпространява заразата.

Ето как отговаря Европейската агенция по лекарствата на въпроса "Може ли Comirnaty да намали предаването на вируса от един човек на друг?":

"Ефектът от ваксинирането с Comirnaty върху разпространяването на вируса SARS-CoV-2 в общността засега е неизвестен. Все още не се знае доколко ваксинираните хора може да продължават да носят и разпространяват вируса."

Същото казват и от американския Център за контрол и превенция на заболяванията. Ето какво пишат от CDC:

"Експертите продължават да провеждат нови изследвания за ефекта от ваксинирането върху тежестта на разболяването от COVID-19, както и върху способността на ваксината хората да не разпространяват вируса, причиняващ COVID-19".

На страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата не открихме конкретен отговор на този въпрос. Но регулаторът в Италия има списък с въпроси и отговори, включително "Позволява ли ваксинирането завръщане към нормален живот?" и отговора:

"Макар ефективността на COVID-19 mRNA BNT162b2 да е много висока (над 90%), винаги остава част от ваксинираните, които не развиват имунен отговор. Нещо повече, все още не е известно дали ваксинирането предпазва само от разболяване или и от разпространяването на заразата. Затова на ваксинираните не се дава позволение да заживеят както преди, а е необходимо да се поддържа правилно поведение и мерки за сдържане на риска от заразяване."

Същото е положението и с одобрената тази седмица ваксина на Moderna. Ето какво пише в преведената на български брошура на Европейската агенция по лекарствата:
"Все още не е известно въздействието на ваксинацията с COVID-19 Vaccine Moderna върху разпространението на SARS-CoV-2 вируса в обществото. Засега не е известно колко от хората, получили ваксина, все още могат да бъдат носители и да разпространяват вируса."

Повече яснота - след 6 до 12 месеца

Иначе казано, разговорът за това дали ваксиниранит може да продължава да заразява други хора опира до два вида имунитет - стерилизиращ и стаден. Но ваксините на Pfizer/BionTech и на Moderna не е известно да създават пълна защита, т.е. да прекратяват и способността на ваксинирания да заразява други, а ще трябва да минат още много месеци и да се ваксинират поне две трети от българите, за да има някакви доказателства за стаден имунитет.

Ако се окаже, че вирусът мутира бързо и ваксините трябва да се адаптират (създателите твърдят, че това не е проблем, може да се направи за месец-два), това води към сценарий, познат от грипните епидемии - всеки сезон ще трябва да се поставя подходящата ваксина за COVID-19. И да не се забравя, че грипните ваксини защитават 40-60% от тези, които си я поставят и дори те може да продължават да разпространяват вируса.

В крайна сметка е важно и колко тежко боледува заразеният и кога ще има общоприети терапии.

Обясненията защо още не знаем отговора на въпроса за защита от разпространяване на заразата могат да са поне две. Едното е, че фокусът на създателите на ваксината е бил върху това тя да защитава от разболяване и да е безопасна за здравето. Информация за останалите елементи ще се събира поне 6-12 месеца, а може би и години наред. Второто обяснение е, че вирусът попада в тялото през дихателните пътища, където лигавицата спира достъпа на антителата до коронавируса, докато е "отвън". Зависи какво е количеството и дали тези коронавируси могат да се размножават върху лигавицата, но при липса на категоричен отговор се допуска, че ваксиниран носител може да изхвърля зараза при всяко изкашляне или кихане.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини