ЦИК: Гласуването на избиратели, поставени в изолация, не може да се регламентира без промени в Изборния кодекс

Гласуването на избирателите, които са поставени в изолация, няма как да се регламентира, без да има промени в Изборния кодекс, коментира председателят на ЦИК Александър Андреев по време на срещата на президента Румен Радев с ръководството на ЦИК.

Според Андреев това не може да стане с подход на разширено тълкуване на Изборния кодекс. Той уточни, че в момента гласуването чрез мобилни избирателни секции е предвидено само за хората с трайни увреждания, които не позволяват явяването им в избирателната секция, като това е удостоверено с медицински документи.

Председателят на ЦИК отбеляза, че трябва да се гарантира закоността на изборите, да се гарантират демократични и честни избори, и в тази връзка разширеното тълкуване би могло да постави под съмнение тези принципи, което е свързано и с доверието в изборния процес.
Той открои общественото доверие в изборния процес като един от основните приоритети. Моят призив към всички, които изразяват своите становища, е да запазим и утвърждаваме доверието към изборния процес, апелира Андреев.

Председателят на ЦИК обясни също, че гласуването по пощата също няма как да бъде регламентирано без промени в Изборния кодекс. Той допълни, че гласуване по пощата ще изиква активното участие на избирателите, активна регистрация, адреси, на които ще трябва да получат документацията. Когато говорим за експериментално въвеждане, това не означава, че резултатите от него ще бъдат взети предвид, уточни още Андреев.

Ние издаваме правила по прилагането, а прилагането трябва да бъде с оглед съдържащата се уредба в Изборния кодекс, обясни още председателят на ЦИК. Той посочи, че комисията е проучила обстойно опита на държавите и там съществуват алтернативни механизми за гласуване, които са на законова основа. В случая нито гласуването по пощата, нито гласуването с пълномощник е регламентирано в българското законодателство, обясни той.

Затова становището на ЦИК е, че в Изборния кодекс трябва да се даде регламентация на тези въпроси.

ЦИК стриктно ще спазва закона, защото това е единствено възможният път, за да гарантираме, че никой не може да обвини изборната администрация, че не са гарантирали прозрачността и законността, заяви той.

Като друго предизвикателство председателят на ЦИК посочи машинното гласуване, като припомни, че вече е избран изпълнител на доставката на 9600 машини, за да бъде обезпечено гласуването в секциите с над 300 избиратели. На въпрос от държавния глава за одита на машините Андреев изрази личното си мнение, че не вижда пречка в процеса по сертифициране и одитиране на машините да бъдат поканени да присъстват неправителствени организации.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини