Седем арестувани за тероризъм в САЩ

Седем души в американсикя щат Северна Каролина бяха обвинени в подготовка на терористични атаки в чужбина, включително в Израел и Йордания.

Обвинението твърди, че ръководителят на групата 39-годишният Даниел Бойд е бил обучаван в Афганистан и е воювал там между 1989 и 1992 година.

След това той е създал своя собствена терористична организация, като е осигурил финансирането й и е започнал да обучава дори двамата си синове.

Бойд е живял в къща край Рейли в щат Северна Каролина. Неговите синове на 20 и на 22 години са сред обвинените в тероризъм.

В обвинението се казва, че Бойд е ветеран от тренировъчните лагери за ислямисти в Пакистан и Афганистан.

През последните три години заедно с други хора в страната той е подготвял младежи, които да заминат за чужбина, където да убиват, заяви Дейвид Крис от американското министерство на правосъдието.

Според обвинението, от края на 2006 до юли 2009 година Бойд и другите обвиняеми са подготвяли заговори за джихад в чужбина.

Те са уредили тренировки за ползване на оръжие, финансиране и пътувания за други хора, които са искали да воюват в чужбина, се казва в обвинението.

Не са описани специфични планове за атаки, но Бойд и другите обвиняеми са пътували до Израел през юни 2007 в неуспешен опит да се включат в джихад.

Другият обвиняем Зияд Яги на 21 години е пътувал до Йордания през октомври 2006 година, за да извършва актове на насилие.

Според обвинението, те са провеждали военно обучение в щат Северна Каролина през юни и юли 2009 година.

Това не е първият подобен случай в САЩ. През май петима души бяха обвинени за заговор да взривят небостъргач в Чикаго.

През януари 2008 година приелият исляма Хосе Падиля беше осъден на повече от 17 години затвор за заговор да убива хора в чужбина и подкрепа за тероризма.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини